Analys: Med press från V och C får Löfven gå ned i spagat

Att V på fredag släpper igenom Stefan Löfven som statsminister innebär att en rad framgångar för de gröna näringarna i S-MP-C-L-uppgörelsen kan bli riksdagens beslut.

Stefan Löfven (S) blir framsläppt av Jonas Sjöstedt (V) men kan få det tufft med press både från vänster och höger.
Stefan Löfven (S) blir framsläppt av Jonas Sjöstedt (V) men kan få det tufft med press både från vänster och höger. FOTO: TRONS

Men det är ett strikt villkorat stöd som V-partiet ger en ny S-MP-regering. Troligen lägger V inte krokben för några av de allra viktigaste genombrotten för de gröna näringarna: såsom stärkt äganderätt i skogen och större möjligheter att bygga strandnära på landsbygden. Eller för den delen de extra 350 miljoner kronor som i krisstöd till landsbygden under 2019 som kommer redan i vårbudgeten.

Tummen i ögat

Det går dock inte längre att läsa uppgörelsen mellan S-MP-C- L som en pålitlig karta över beslut som till punkt och pricka kommer att genomföras. V-ledaren Jonas Sjöstedt gjorde på onsdagen klart att han kommer att ha tummen i ögat på Löfven och fälla hans regering om det faktiskt kommer förslag om "marknadshyror och försämrad arbetsrätt". Det vill säga helt centrala delar på den liberala agendan. Centerpartiets ledare Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund har samtidigt satt strypkoppel på Stefan Löfven.

Som är en driven förhandlare och maktspelare tvingas Löfven lära sig konsten att både steppa och gå ner i spagat för att undvika hot från både höger och vänster mot hans regering.

MPs hjärtefrågor

Så hur mycket påverkas då S-MP-C-L-uppgörelsens landsbygdspaket av det hemliga dokument för fortsatt samverkan som Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt har upprättat?

Troligen inte så väldigt mycket. För politiskt laddade områden som skogen och strandskyddet är MPs hjärtefrågor, och där avgjordes dragkampen redan i helgen till Centerns fördel.

Om Vänsterpartiet gör allvar av hotet att senare väcka misstroendevotum mot regeringen i frågor som rör arbetsrätten, så kan det däremot få till följd att S-MP-regeringen faller och därmed rycks underlaget undan för budgetsamarbete med C och L. M-ledaren Ulf Kristersson avslöjade i dag att han kan göra gemensam sak med V i en misstroendeomröstning - bara frågan är rätt.

LÄS MER: Vänsterpartiet släpper fram Löfven

LÄS MER: Positivt för skogsägare i S-MP-C-L-dokument

LÄS MER: Krisstödet höjs med 350 miljoner i fyrpartiuppgörelse