Coop uppmanar politiker att ändra ägglagstiftning

Frågan om matsvinn är högaktuell i samhället och Coop har nu lagt extra tonvikt på äggen. I en kampanj har företaget skickat paket med ägg till partiernas toppkandidater inför EU-valet.

Anneli Bylund, chef förHållbarhet livsmedel på Coop.
Anneli Bylund, chef förHållbarhet livsmedel på Coop. FOTO: MAGNUS FOND

Coop vill med sin kampanj uppmärksamma politiker och allmänhet på att det finns lagar och regler som faktiskt ökar matsvinnet i butik.

– Ägg är det enda livsmedel som butiker inte får sälja efter bäst före-datum. Övriga livsmedel kan butiker exempelvis rea ut, laga mat av, om sådan möjlighet finns i butiken, eller skänka till verksamhet som man vet kommer att använda varorna relativt snabbt. Vi vill ha samma möjligheter även med ägg, säger Anneli Bylund, som är chef Hållbarhet livsmedel på Coop.

Håller i månader

Lagen som Coop refererar till i detta fall är en EU-lag som säger att det är olagligt att sälja ägg sju dagar innan bäst före-datum, ett datum som enligt Coop dessutom är satt flera veckor före den verkliga sista förbrukningsdagen.

– EU-lagen grundar sig på att man i länder i södra Europa ofta förvarar ägg i rumstemperatur, samt att det där förekommer salmonella i ägg, vilket det inte gör i Sverige. I Sverige förvarar vi även ägg i kylskåp och då ska de hålla i två, tre månader, det vill säga även mycket längre tid än de 28 dagar som det står på förpackningen, säger Anneli Bylund.

Tvingas slänga

Anneli Bylund menar att grundtanken med lagen, precis som många andra EU-lagar, är god, men att den inte fungerar i svenska förhållanden. I stället leder den till att butiker varje dag tvingas slänga ägg som är fullt ätbara.

Skickat ägg till politiker

Coop har därför skickat ägg av god kvalitet, men som är på väg att bli olagliga, till toppkandidater inom alla partier i det kommande EU-valet, som en uppmaning att ändra lagstiftningen.

– I går hade tre politiker svarat oss och sagt att det är en viktig fråga att arbeta med, vilka var Fredrick Federley (C), Jytte Guteland (S) och Sara Skyttedal (KD). Vi har också fått mycket positiv respons på vår kampanj på sociala medier, säger Anneli Bylund.

Flyttest för ägg

Anneli Bylund menar att detta är ett sätt för Coop att agera i frågan om matsvinnet.

– I dag sker mycket matsvinn i hemmet och det är viktigt att även utbilda allmänheten i hur man använder livsmedel efter utgångsdatum, till exempel smakar eller luktar på det för att se om det går att använda. Vad gäller ägg finns ett bra test man kan göra. Lägg ägget i ett glas med vatten. Färska ägg ligger kvar på botten, medan gamla ägg flyter upp till ytan.

LÄS MER: Halverat matsvinn med nytt mätverktyg

LÄS MER: "Bäst före"-datum – inget för Miljöpartiet