Desinfektionsmedel säljer stort när kineser städar stallar
Smittskyddet tas på större allvar i Kina, i spåren efter afrikanska svinpesten. Vissa desinfektionsmedel har ökat fyra gånger i försäljning.
Smittskyddet tas på större allvar i Kina, i spåren efter afrikanska svinpesten. Vissa desinfektionsmedel har ökat fyra gånger i försäljning.
Efter att den afrikanska svinpesten har drabbat Kina hårt har det skett en smärre revolution vad det gäller smittskydd i landet, skriver Landbrugsavisen och hänvisar till CNBC.
Grisproducenten Ma, som driver en gård med 4 000 grisar, säger att hon desinficerar inomhus och utomhus varannan dag, snarare än en eller två gånger i veckan.
Nu mera får inga besökare komma till gården och hon använder endast sin egen lastbil för att leverera svin till slakteriet och för att hämta foder.
"Vi ser stora uppgraderingar i smittskyddet. Det är känt att något behöver göras, säger Matthias Arnold från det tyska kemiföretaget Lanxess. Företaget säljer ett av de mest populära desinfektionsmedlen i Kina.
Till exempel har försäljningen av gluteraldehyd, ett medel som visat sig döda afrikansk svinpestvirus, ökat med upp till fyra gånger jämfört med förra året. En liknande lösning, Cid20, har fördubblats, meddelar belgiska CID Line, som producerar produkten.
Förbrukningen av rengöringsmedel ökar också eftersom stallarna och allt annat måste vara helt rent innan man desinficerar.
Samtidigt har de kinesiska råvaruhandlarna blivit strängare.
"Du måste desinficera, byta kläder och fylla i papper bara man flyttar från en avdelning till en annan", säger Jonathan Wilson, chef för den kinesiska filialen Alltech, som producerar fodertillsatser.
Men även om den kinesiska regeringen har levererat desinfektionsmedel till mindre gårdar gratis, innebär den nya praxisen ökade kostnader. För att spara har mindre gårdar ibland använt släckt kalk som desinfektionsmedel, något som inte fungerar. Andra har använt klor, vilket kan döda virus, men som förångas för snabbt för att vara riktigt effektivt.
Den övergripande slutsatsen är dock fortfarande att stora framsteg och förändringar görs i den kinesiska praxisen för smittskydd.
Kinesiska experter uppskattar att grisproduktionen kommer att halveras i år, medan det kommer att ta upp till tio år innan sjukdomen är under kontroll.