Det digitala formatet verkar öka debattlusten

Aldrig under min livstid har uttrycket ”i dessa tider” uttalats så frekvent som under 2020. Självklart syftar det på att ingenting är som vanligt, utan att vi helt enkelt får anpassa oss till läget som råder med Covid-19 och en coronapandemi som är spridd över hela världen. Det skriver Palle Borgström i sin krönika i Land Lantbruk.

Palle Borgström,LRFs förbundsordförande.
Palle Borgström,LRFs förbundsordförande. FOTO: STIG HEDSTRÖM

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

När jag ser tillbaka på året kan jag konstatera att för oss inom de gröna näringarna har arbetet flutit på ganska bra, bättre än för många andra branscher. Det har återigen blivit tydligt att vi är en samhällsviktig bransch och vi behövs för att vardagen och livet, både i och utanför städerna ska kunna fortgå.

Jag kan också konstatera att LRFs arbete har fortgått och med digitala anpassningar kunnat genomföras som planerat, trots att de flesta av LRFs medarbetare har arbetat hemifrån sedan i mars. Det gör mig också stolt att folkrörelsen och våra förtroendevalda har lyckats hålla uppe engagemanget genom att hålla möten utomhus samt ordna digitala seminarier och årsmöten. Dessutom har vi genomfört två riksförbundsstämmor i år. Medlemsdemokratin står fortsatt stark, det digitala formatet verkade till och med öka debattlusten hos våra fullmäktige.

Det är ett tufft år vi har bakom oss. En del har förlorat nära och kära på grund av Covid-19 och andra känner sig nere på grund av isoleringen. Att vara lantbrukare kan ibland vara ensamt och därför är det alltid viktigt att vi månar om varandra. Särskilt i dessa tider kan ett telefonsamtal, julkort eller varför inte en coronasäkrad utomhusglögg för grannarna göra stor skillnad.

Jag ser fram emot ett nytt år. Jag hoppas att vi kan återgå till något som liknar det normala igen. För LRFs del är det som vanligt många viktiga frågor att hantera. Ett par saker som kommer att vara tongivande i politiken under kommande år är CAP och Green Deal där Taxonomin, Farm to Fork och Biodiversitetsstrategin ingår. Vi har ett extremt viktigt jobb framför oss i att fortsätta bygga strategiska allianser och påverka både på hemmaplan och i Bryssel. Vårt arbete gör stor skillnad för framtiden för svenskt jord- och skogsbruk.

LRFs arbete kommer 2021 fortsatt vara fokuserat på att skapa förutsättningar för lönsamhet och tillväxt, att kommunicera de mervärden som svensk mat har och på våra hållbarhetssatsningar. Inom politiken är det flera av Januariavtalets utredningar som börjar närma sig slutdatum och våra experter är inne på upploppet för att påverka dem i rätt riktning.

2021 kommer vara fortsatt fullspäckat för LRF. Men LRF är inget utan sina medlemmar, det är tillsammans vi gör skillnad och med dig som medlem blir vi en röst starkare.

Palle Borgström, LRFs förbundsordförande

LÄS MER: Palle Borgström: Utredaren har tappat kursen

LÄS MER: Palle Borgström: Svenska bönder är en del av framtiden