Djurens rätt begär överprövning av kycklingfall
I våras anmälde Djurens rätt Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen. Anmälan ledde till en förundersökning som senare lades ner, men nu begär organisationen överprövning.
I våras anmälde Djurens rätt Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen. Anmälan ledde till en förundersökning som senare lades ner, men nu begär organisationen överprövning.
Det var i april 2019 som Djurens rätt anmälde Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen efter att det framkommit att minst nio kycklingar skållats levande, samt att kycklingar kommit in till slakteriet med brutna vingar.
I oktober kom beslutet att ärendet skulle läggas ner eftersom kammaråklagaren Kjell Jannesson ansåg att den fabriksartade hanteringen är accepterad av myndigheter, även om den går emot djurskyddslagstiftningen.
– Det framgår i handlingarna att även oaktsamhet är ett brott mot djurskyddslagen. Därför anser vi att Guldfågeln har brutit mot djurskyddslagen, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens rätt.
Vad tycker ni om den utredning som gjorts?
– Den förundersökning som gjorts känns väldigt grundligt gjord så vi förstår inte beslutet att lägga ner den, säger Anna Harenius.
Vad hoppas ni på med en överprövning?
– Att de tar upp förundersökningen igen och att det i sin tur kan leda till åtal, om de anser att det behövs, säger Anna Harenius.
Guldfågelns vd Peter Andersson har tidigare berättat för Land Lantbruk att företaget sedan upptäckten av de kycklingar som skållats har genomfört en rad åtgärder för att hindra en upprepning.
– Jag vill betona att vi har gjort fel, samtidigt tar vi emot 25 miljoner kycklingar varje år. Men tio kycklingar är tio för många, så är det. Det som har skett får inte ske, och då är det viktigt att vi åtgärdar det, säger Peter Andersson.
Enligt Guldfågeln har man också satt in åtgärder för att minska antalet vingskador.