Flera vargattacker senaste veckorna

Över 20 får har dödats i vargangrepp vid fem tillfällen de senaste veckorna.

De senaste veckorna har flera vargattacker mot tamdjur, framför allt får och lamm, inträffat på olika håll i Mellansverige.
De senaste veckorna har flera vargattacker mot tamdjur, framför allt får och lamm, inträffat på olika håll i Mellansverige. FOTO: ISTOCK

De tre senaste veckorna har det skett flera vargattacker mot får i Mellansverige. Det mest aktuella angreppet skedde i helgen, i en hage cirka en mil nordost om Aneby i norra Småland. Ett får dödades, och länsstyrelsens besiktningsman kunde konstatera att det var en varg som gått till attack. Vargen har tagit sig in trots flera eltrådar runt hagen, som rymmer en mindre fårbesättning.

Tar in fåren under natten

Djurägaren har nu satt upp ett tillfälligt lapptyg längs hagen som ligger mot skogen. Han tar dessutom in fåren under natten en tid framöver.

– Det har varit varg i de krokarna tidigare, men inte nyligen och vi känner inte till någon stationär varg där, säger Linda Andersson på länsstyrelsen i Jönköping till Svensk Jakt.

Hon har även skickat ut information till andra djurägare i trakten om att det varit ett vargangrepp på får.

Sannolikt varg från Ärlareviret

Åtta får attackerades av varg för drygt en vecka sedan strax norr om Stjärnhov i Gnestatrakten. Då dog sju avelstackor och en avelsbagge, som gick på bete med fjällkor, en tjur, fyra kor och en kalv. Hagen har tretrådigt elstängsel.

Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland, bekräftar vargangreppet för Södermanlands Nyheter:

– Länsstyrelsen har varit ute och besiktigat, och fastställt att det var varg. Hur många kan vi inte säga.

Sannolikt är det vargar från det så kallade Ärlareviret som angripit fåren, men Sjundareviret ligger också i anslutning till området. För att fastställa vilka vargar det rör sig om har spillning skickats för DNA-analys.

Två attacker i Dalarna

Ett par dagar senare skedde ännu en vargattack, denna gång i Falu kommun. Då dödades fem får i Linghed, skriver Dalarnas Tidningar.

Länsstyrelsens besiktningsman, Arne Söderberg, tyckte dock att bettskadorna på fåren var för ”taffligt” gjorda.

– Jag skulle tro att det handlar om en ensam yngre varg som inte lärt sig fullt ut vilket som är det mest effektiva sättet att döda på, säger Söderberg till tidningen.

Tre vargdödade får hittades i fredags i en hage i Dala-Floda i Dalarna, som ligger inom det så kallade Tansenreviret.

– Djurägaren kom ut och fick se att det var korp i beteshagen. Tre tackor hade blivit dödade, berättar Fredrik Perols, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna, för Jaktjournalen.

Elva vargattacker i Örebroområdet i år

Även en fårbesättning i Allmänningbo utanför Lindesberg drabbades för tre veckor sedan av en vargattack. Sju får hittades döda och fyra var så svårt skadade att de fick avlivas.

– Det var ganska mycket ätet på tre av fåren, så jag tror att det var mer än en, säger Kjell Ståhlberg till P4 Örebro.

Hittills i år har elva liknande attacker inträffat i Örebro län, rapporterar radiostationen.

LÄS MER: 14 får dödade vid vargattack mot gård i Östergötland

LÄS MER: Får dödades i vargattack utanför Linköping