Honungsfusk på tävling - hälften diskades

På årets upplaga av tävlingen World Beekeeping Awards underkändes nära hälften av alla bidrag. – Jag blev chockad över resultaten, säger domaren Zofuz Knudsen från Danmark.

Nära hälften av alla honungsbidrag på tävlingen underkändes i den kemiska analysen och gick inte vidare till provsmakning.
Nära hälften av alla honungsbidrag på tävlingen underkändes i den kemiska analysen och gick inte vidare till provsmakning. FOTO: ISTOCK

World Beekeeping Awards ägde rum på Apimondia i Montreal i mitten av september 2019. Bidragen analyseras först kemiskt och sedan smakmässigt och visuellt.

I tävlingen deltog 173 olika sorters honung från hela världen, men efter kontroller visade det sig att 46 procent av bidragen hade antibiotikarester, tillsatt socker eller bristande kvalitet vid hanteringen.

Chockad men hoppfull

Zofuz Knudsen, som var en av tävlingsdomarna, blev chockad, men tillägger att han ändå är hoppfull.

– Vi måste komma ihåg att över hälften av tävlingsbidragen var honung i världsklass. Jag är glad att jag fick delta som domare, säger han i ett pressmeddelande från Svenska bin.

Reglerna har skärpts

En av förklaringarna till den höga andelen underkänd honung är att tävlingsreglerna har skärpts i år, ett led i Apimondias arbete för att motverka honungsfusket på global nivå.

– Över hälften av världens honung är utsatt för fusk. Det här är något vi kommer att arbeta för att komma tillrätta med, sade Apimondias president Peter Kozmus i invigningstalet.

Antibiotika inte tillåtet i Sverige

I Sverige och övriga Europa är det förbjudet att använda antibiotika för att bekämpa sjukdomar i bisamhällena.

– Svenska biodlare arbetar aktivt med att höja kvaliteten. Därför är det ofta säkrare att köpa svensk honung av bra kvalitet – då vet man att den kommer direkt från naturen utan några främmande ämnen som tillsatt socker och läkemedelsrester, säger Svenska Bins projektledare Lotta Fabricius Kristiansen.

Vanligt med fusk

Honung finns uppsatt på EU:s topplista över livsmedel som det fuskas mest med. Antingen säljs billig honung som dyr och med falskt ursprung, eller så drygar man ut honungen med socker.

LÄS MER: Misstänkt fusk med honung

LÄS MER: Var femte honungsburk som säljs i EU är falsk

FAKTA: Bakgrund kemiska analyser

– Testerna inför World Beekeeping Awards utförs av ett utvalt laboratorium och analyserar antibiotikaförekomst, vattenhalt, sockerarter, syra, fasta partiklar och HMF-värde.

– Honungens HMF-värde är en analysmetod som avslöjar om honungen värmts upp för mycket eller lagrats för länge. För höga HMF-värden tyder på en undermålig kvalitet.

– Antibiotika är inte tillåtet inom biodling i Europa, men används i andra delar av världen för att behandla bakterieangrepp på bisamhällen.