Honungsslunga belönas med bronspeng

Tredjepriset i Teknikutmaningen går till Göran Dahlgren och hans honungsslunga. Han själv är inte aktiv som biodlare längre men skruvar redan på en ny variant av Light Line-slungan.

Honungsslungan håller en hög nivå enligt juryn och är ett viktigt bidrag eftersom det behövs fler biodlare som arbetar med bin, enligt jurymedlem Magnus Jansson. FOTO: PRIVAT

För 30 år sedan började Göran Dahlgren från Katrineholm utveckla den första varianten av Light Line-slungan. Inspirationen kom efter flera biodlarresor utomlands. Nu har hans senaste variant belönats med tredjeplatsen i Teknikutmaningen. Och pallplatsen kom oväntat, säger han när Land Lantbruk ringer upp.

– Det kom som en överraskning, men det känns bra.

Klurar på förbättringar

För ungefär fem år sedan lade Göran Dahlgren själv av med biodling och lämnade över sina samhällen och utrustning till två efterträdare. Slungan som han tävlat med i Teknikutmaningen har sedan använts av dem. Men han tänker inte sluta med den tekniska utvecklingen utan redan nu klurar Göran Dahlgren på flera förbättringar av den prisade versionen.

– Planen nu är att försöka bygga ytterligare en honungsslunga och sälja den. Jag har en kille som ritar och hjälper mig att göra några ändringar. Så vi får se vad som händer nästa år. 

”Kommer gå till utveckling”

Prissumman för tredjepristagaren ligger på 10 000 kronor och dessa kommer att gå tillbaka till slungan och utvecklingen av den.

– Pengarna kommer att gå till utveckling på något sätt, säger Göran Dahlgren.

Fakta: Tredjepristagare

Namn: Göran Dahlgren.

Ålder: 82 år.

Bor: Katrineholm, Södermanland.

Sysselsättning: Pensionär och före detta biodlare.

Aktuell med: Tredjepristagare i Teknikutmaningen 2023 med sin uppfinning Light Line-slungan.

LÄS MER: 

Lösning på grästrassel vinner Teknikutmaningen 2023

Automatisk gödseldoserare kniper andraplatsen

Alla tävlingsbidrag i Teknikutmaningen 2023 hittar du här

Sponsorer av Teknikutmaningen 2023:

Kramp

SmartAgri

Handelsbanken

Söderberg & Haak

Väderstad

John Deere

OKQ8

Big AB

Dina Försäkringar