Jägare sköt kor av misstag - trodde det var vildsvin

Tre kor har fått sätta livet till under en vildsvinsjakt utanför Ronneby. – Jägaren säger att han trodde det var vildsvin han sköt, säger markägaren Tord Karlsson.

På måndagen hittades en dräktig ko död efter att en jägare misstagit kon för ett vildsvin. (Djuren på bilden har dock ingenting med händelsen att göra).
På måndagen hittades en dräktig ko död efter att en jägare misstagit kon för ett vildsvin. (Djuren på bilden har dock ingenting med händelsen att göra). FOTO: ISTOCK

Totalt är det två kor och en nästan fullgången kalv som dödades under vildsvinsjakten under natten till måndagen. Magen på den dräktiga kon hade dessutom sprättats upp och kalvfostret hade plockats ut.

Det är av allt att döma samma person som skjutit båda djuren.

– Så vitt jag förstår är det en jägare som påstår att han skadskjutit ett vildsvin, säger Tord Karlsson.

När ytterligare eftersök görs av andra jägare, så upptäcks att ännu en ko i flocken har blivit skjuten. Skottet har tagit så pass illa i ryggen att en veterinär bedömde att djuret måste avlivas.

– Det är en tråkig historia alltihop, säger Tord Karlsson.

Nu måste han söka kompensation från sitt försäkringsbolag.

– Jag hoppas få ersättning, men hur mycket vet jag inte. Det är ju en bedömningsfråga om vad det är för slaktvärde och livvärde. Det var ju stora djur, och kalven skulle ju ha blivit ett nytt livdjur. Jag har dessutom omkostnader för kadaverbil och veterinären ska ju ha sitt.

Jägaren har gett polisen en redogörelse för sitt handlande, och även lämnat in sitt vapen. Polisen har upprättat en anmälan för brott mot jaktlagen och enligt polisen riskerar jägaren böter eller fråntagning av licens.

LÄS MER: Missade vildsvin – sköt kviga

LÄS MER: Skulle jaga vildsvin - sköt två tjurar