Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Det svenska skogsbruket är unikt. Det skiljer sig från skogsbruket hos våra europeiska grannländer och har utvecklats över generationer med hjälp av hundratusentals skogsägare. Att alltmer EU-regler skapas som påverkar det svenska skogsbruket står klar sedan länge. Det svenska skogsbruket måste därför försvaras i Bryssel. Det nationella självbestämmandet över skogen är hotat. Men för att se till att det svenska skogsbruket faktiskt försvaras från EU:s inblandning så måste de partier som på riktigt värnar om skogen sitta med vid förhandlingsbordet. För att 21 svenska röster av 705 parlamentariker ska göra skillnad är förhandling, inte symbolpolitik, lösningen.
Centerpartiet förhandlade i somras om naturrestaurering medan Moderaterna och Kristdemokraternas stolar lämnades tomma. Resultatet blev en bättre lagstiftning och en tydligare svensk röst i frågan om skogsbruk.
Centerpartiet har upprepade gånger kritiserat både principen och innehållet i EU-kommissionens förslag till naturrestaureringslag. Lagen skulle göra stora intrång på det nationella självbestämmandet. EU-kommissionens grundförslag riskerade att få absurda konsekvenser för Sverige. Därför valde vi tillsammans med högerpartierna att rösta för att skicka tillbaka förslaget och göra om det från grunden. Omröstningen förlorades med sex rösters marginal och lagen var ett faktum. Då satte nya förhandlingar i gång. För den svenska skogen förtjänar att försvaras. Målsättningen att göra det bästa av situationen och få igenom en så bra version av lagen som möjligt, som går att förena med jord- och skogsbruk och som minimerar inskränkningar på självbestämmandet.
Som politiker måste vi göra allt vi kan för att få igenom vår politik. Ingenting får lämnas åt slumpen. Därför måste det vara en självklarhet att skriva ändringsförslag, sitta med vid förhandlingsborden och vara en röst att räkna med. Moderaterna och Kristdemokraterna resonerade annorlunda och lämnade förhandlingsbordet för att understryka att lagen skulle bli dålig. Det är inget annat än skadlig symbolpolitik för den svenska skogen.
Genom att Centerpartiet skrev sakliga ändringsförslag och var konstruktiva i förhandlingarna lyckades vi rädda två miljoner hektar produktiv skogsmark i Sverige. Att återskapandet av natur och habitat ska syfta till att återställa skadad natur och inte all natur, var otroligt viktigt för oss. Det ska inte syfta till att återskapa natur endast för återskapandet skull. Den här paragrafen som skapade enorma arealer för Sverige där en miljon hektar betesmark och två miljoner hektar produktiv skogsmark skulle påverkas. Det här var väldigt viktigt för oss och det resulterade i väldigt bra resultat för Sverige.
Summan av kardemumman är att det är mer effektivt och gynnsamt att sitta med vid förhandlingsbordet, hitta kompromisser och skapa bättre lagstiftningar, än att ställa sig utanför och tjura och därmed sätta det svenska skogsbruket i limbo. Det är när vi förhandlar som Sverige blir en röst att räkna med.
Nu startar höstens arbete. Och en sak är säker, jag och Centerpartiet kommer att fortsätta försvara det svenska skogsbruket från förhandlingsbordet, inte sidlinjen.
Emma Wiesner (C)
Europaparlamentariker