Lantbruksväljarna känner sig bortglömda

Om det var riksdagsval i dag skulle 28 procent av lantbrukarna rösta på Sverigedemokraterna och 26 procent på Centern, enligt Land Lantbruks väljarundersökning. Förklaringen är sannoliktatt många upplever att Centern vänt landsbygden ryggen, skriver Lena Johansson.

Förklaringen till att Centern tappat så många lantbruksväljare är med stor sannolikhetatt många upplever att partiet under senare år har vänt landsbygden ryggen, skriver Lena Johansson.
Förklaringen till att Centern tappat så många lantbruksväljare är med stor sannolikhetatt många upplever att partiet under senare år har vänt landsbygden ryggen, skriver Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Är det gamla Bondeförbundet på väg att förlora sin plattform? När Land Lantbruk i höstas lät undersöka lantbrukarnas partisympatier var Centern bara näst största parti, slaget av Sverigedemokraterna. Och med Moderaterna hack i häl.

När en liknande undersökning gjordes inför valet 2014 var Centern fortfarande klart största parti, även om var femte lantbrukare redan då sa att de skulle rösta på Sverigedemokraterna. Sedan dess har Centerpartiet tappat hela tolv procentenheter bland sina kärnväljare. Sympatierna har rasat från 38 till 26 procent.

Sverigedemokraterna har under samma period ökat med åtta procentenheter bland de tillfrågade lantbrukarna. Väljarsympatierna har visserligen ökat även på riksplanet, men bland lantbrukarna är den större. Stödet för Moderaterna är oförändrat.

Förklaringen är med stor sannolikhet att många upplever att Centern under senare år har vänt landsbygden ryggen och fokuserat på nya, mer urbana frågor. Januariavtalet och stödet till S/MP-regeringen är andra bidragande orsaker till väljarflykten.

Sverigedemokraterna uppfattas däremot av många som tydliga och rättframma i sin politik, men å andra sidan har deras löften till väljarna aldrig synats. I opposition är det enkelt att lova runt.

Det går dock inte att utifrån Land Lantbruks väljarundersökning dra slutsatsen att lantbrukarna skulle vara invandrarfientliga. Snarare speglar sympatierna för Sverigedemokraterna ett missnöje med övriga partiers politik. Skyhöga priser på el och drivmedel, glesare postgång, gropiga och dåliga vägar, bantad sjukvård och polisbevakning i glesbygd och annan försämrad samhällsservice gör att många landsbygdsväljare känner sig bortglömda och osedda.

Sverigedemokraterna har också tonat ned migrationsfrågorna i sin politik, samtidigt som övriga partier har skärpt sin inställning i invandringspolitiken.

Under hösten har flera partier presenterat satsningar på landsbygden och till och med värvat lantbrukare inför den kommande valrörelsen, men vad det är värt är det för tidigt att säga. Även för dessa partier kommer det att bli svårt att bortse från gängkriminalitet, migration, klimatfrågor, säkerhetspolitik och andra dominerande frågor i valrörelsen.

Att Centerväljarna är fler bland LRFs medlemmar är inte särskilt överraskande. LRF och Centerpartiet har länge haft tätt samröre och det är inte ovanligt att förtroendevalda i LRF blir centerpolitiker. LRF tog också tidigt avstånd från Sverigedemokraternas politik, vilket kan ha påverkat inställningen hos en del lantbrukare.

En opinionsundersökning är förstås inte detsamma som ett valresultat. Nu inleds valåret 2022 och alla partier får då chans att tillfredsställa lantbruksväljarna.

LÄS MER: SD växer - är tredje störst

LÄS MER: LRFs hållning till SD står fast