Lena Johansson: ”Är varken klimatförnekare eller skeptisk till vegetarisk kost”

Jag vänder mig inte emot de vegetariska alternativen utan att man tar valfriheten ifrån folk. Det skriver Lena Johansson, politisk chefredaktör, i en debattreplik till Findus och Oatly.

Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: ISTOCK/PEDER WAHLGREN

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Jag är varken klimatförnekare eller skeptisk till vegetarisk kost. Det är inte det min ledarartikel handlar om. Men jag är kritisk till att politiker och experter tar valfriheten från gamla, sjuka och andra som är beroende av offentliga måltider. Jag är nämligen övertygad om att med kunskap och rätt information är människor kapabla att själva välja vad som är bäst att äta.

Den som ätit kött i hela sitt liv ska inte heller tvingas byta diet de sista åren av sitt liv. Och vegetariska alternativ är inte per definition bättre för miljön och klimatet.

Att försäljningen av vegetariska livsmedel ökar är bra. Men fortfarande vill en majoritet av svenska folket också äta kött, det går inte att bortse ifrån.

De flesta växtbaserade livsmedel som äts i Sverige är producerade av Sveriges bönder, så att de inte skulle förstå värdet av växtodling är en myt. Men det växodlarna och alla andra bönder också inser är att djuren behövs i kretsloppet. Deras gödsel är ett måste för bra och livskraftiga grödor, särskilt vid ekologisk odling.

Det är inte svårt att förstå varför Findus och Oatly värnar om den växtbaserade kosten. Även jag välkomnar smakfulla, näringsrika och högkvalitativa vegetariska rätter. Men jag hävdar också med en dåres envishet att varje människa själv har rätt att bestämma när den ska lägga kött på tallriken.

Lena Johansson,

Politisk chefredaktör, Land Lantbruk

LÄS MER: Findus: Välkomna valfriheten med fler vegetariska alternativ

LÄS MER: Oatly: Konsumenterna vill ha växtbaserat

LÄS MER: Lena Johansson: Håll fingrarna borta från de offentliga kastrullerna!