Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 5 september 2019

Håll fingrarna borta från de offentliga kastrullerna!

Många vill vara med och bestämma vad som ska serveras i de offentliga köken – gärna vegetariskt för klimatets skull. Men den som äter maten borde få ha kvar sin valfrihet, tycker Lena Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.

Många känner sig utvalda att bestämma vad barn, gamla och sjuka ska äta. För en tid sedan kom SSUs förslag om att vegetarisk mat ska bli norm på skolor, äldreboenden och sjukhus. De offentliga köken skulle åläggas att servera vegetarisk kost, och bara i undantagsfall erbjuda någon kötträtt. ”Vi måste ta hänsyn både till klimatet och människor hälsa”, hävdade motionären, SSUs nyligen omvalde ordförande Philip Botström.

Men är det verkligen det bästa för människor hälsa att tvinga barn, gamla och sjuka att huvudsakligen livnära sig på grönsaker? Just dessa grupper hör till dem som är i störst behov av protein. Och varför ska inte gamla människor, som byggt upp vårt samhälle, få äta vad de vill. Måltiden är kanske en av få högtidsstunder under dagen.

Någon vecka senare föll även Findus in i samma banor. I en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle skrev Maria Svantemark, nordisk hållbarhetschef på Findus, att köttfri måndag och vegetariskt en gång i veckan inte räcker. För att nå klimatmålen och förbättra folkhälsan måste politikerna höja sina ambitioner.

Hon vill att det tas fram en nationell plan så att kommuner, regioner och staten gradvis kan minska inköpen av animaliska livsmedel och ersätta dessa med vegetabiliska proteiner.

Vad är det som gör att dessa klåfingriga förståsigpåare anser sig att ha rätt att ta valfriheten från människor som äter i offentliga kök? De som bor på äldreboenden eller serveras måltider genom hemtjänsten betalar faktiskt själva för sin mat. Då borde de väl ha rätt att få njuta av fläsk med löksås, slottsstek, ärter med fläsk och andra för dem välbekanta rätter även på ålderns höst.

Och i stället för att ge barn dåligt samvete och komplicera deras matvanor, borde skolan satsa på att lära barnen matglädje och erbjuda en näringsrik, varierad kost. Gärna med mycket grönsaker att välja på, men även kött eller fisk.

Jordbruksverkets senaste redovisning av köttkonsumtionen i Sverige visar också att människor faktiskt kan tänka själva. Den totala svenska köttkonsumtionen fortsätter att sjunka, men det är försäljningen av det billiga, importerade köttet som minskar, inte av svenskt kött.

Det är nämligen skillnad på kött och kött, och det tycks konsumenterna ha insett.

Lena Johansson,

Politisk chefredaktör Land Lantbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen