LRF Östergötland och Vätternrundan serverar vildsvin och närproducerat

LRF Östergötland tar tillfället att informera om svensk mat på Vätternrundan. – Idrottsrörelsen är en bra brygga för att sprida information om kloka matval, säger ordförande Peter Borring.

Vid LRFs monter på Vätternrundan i Motala serverar Clas Rydberg och hovjägare Peter Vilidu lammburgare och vildsvinskebab.
Vid LRFs monter på Vätternrundan i Motala serverar Clas Rydberg och hovjägare Peter Vilidu lammburgare och vildsvinskebab. FOTO: SKÄRMAVBILD FRÅN LRF ÖSTERGÖTLANDS FACEBOOK

I helgen som var fanns LRF Östergötland på plats på Tjejvättern och kommande helg är det Vätternrundan som gäller.

– Vi står och delar ut smakprov på lokala råvaror i vår monter och intill finns en food court med mat baserad enbart på svenska råvaror och där säljs bland annat vildsvinskebaben, säger Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland.

Prata lokala råvaror

Målsättningen med att vara på plats är att få chansen att prata om lokala och svenska råvaror och samtidigt visa att maten inte behöver vara vego för att vara hållbar.

– Det är ett jättefokus på hälsa och välmående i samhället och idrottsrörelsen är en bra brygga för att sprida information om kloka matval och köpa svenska råvaror. Budskapet blir lätt både förenklat och, i vårt tycke, felaktigt: Att vego är det självklart mest hållbara alternativet, säger Peter Borring.

”Ta helhetsgrepp om klassikern”

Enligt Peter Borring har man hittat ett bra anslag tillsammans med Vätternrundan som vill profilera sig på lokal mat.

– Jag är övertygad om att LRF behöver jobba mer på det här sättet, och kanske ska man ta ett helhetsgrepp om den svenska klassikern. De regionförbund som har evenemang i sitt landskap har en enormt bra arena att synas på – det är stora folkfester som är återkommande, säger han.

Fler evenemang

LRF Östergötland har ytterligare ett stort evenemang att sprida sitt budskap om kloka matval på – orienteringstävlingen O-ringen går i Kolmården i Östergötland i år.

Det verkar i alla fall finnas råvara till kebaben så det räcker i trakten?

– Ja du, det finns det definitivt. Att servera den maten nu känns mer aktuellt än någonsin, säger Peter Borring.

LÄS MER: Vätternrundan och O-ringen satsar på lokalproducerad mat

LÄS MER: Vasaloppets gröna policy får bönder att se rött

LÄS OCKSÅ: Tonvikt på svenska råvaror i Vasaloppet