Maskinlänken tar hem tredje platsen i Teknikutmaningen 2022

På tredjeplats i årets upplaga av Teknikutmaningen placerar sig länken mellan appen i telefonen och knappen i traktorn – Sverker Hagstens bidrag "Maskinlänken".  

Sverker Hagsten tävlar i Teknikutmaningen 2022 med sitt bidrag "Maskinlänken".
Sverker Hagsten tar hem tredjeplatsen i Teknikutmaningen 2022 med sitt bidrag "Maskinlänken". Han driver företag inom växtodling och entreprenad i Vadstena i Östergötland. FOTO: PRIVAT

– Det känns kul! Jag skickade inte in för att vinna utan det vara bara för att sprida kunskapen om att det går att applicera redan befintlig teknik på lantbruksnäringen. Så det känns bara kul, säger Sverker Hagsten.

Trycker på knappen åt dig

Hans bidrag, Maskinlänken, gör att precisionsodling kan användas utan att investera i dyr teknik. Den fungerar som en länk mellan appen i telefonen och knappen i traktorn. Den trycker helt enkelt på knappen åt dig och fungerar ungefär som en fjärrbrytare som stänger av och på lyset åt dig och som du kan köpa i en vanlig affär.

– Det är det här jag brinner för. Alltså att man väcker olika, smarta lösningar och sedan applicerar dem på vår bransch. Men det tänker jag är en fortsättning på det sunda bondförnuftet. Det är väl det som det uttrycket betyder. Att se någonting och sedan tänka vidare "Hur gör jag om den här saken så att den passar mig och min näring?". 

”Kan vara aktuellt att ta den vidare”

Sverker Hagsten har i nuläget inga tankar på att ta vidare Maskinlänken, men han håller dörren öppen om någon är intresserad.

– Om någon hör av sig och är väldigt i gasen så kan det vara aktuellt att ta den vidare. Men det här har varit lika mycket en hjälp för mig som det kan vara för andra.
 

Vad ska du använda prispengarna till?

– Det har jag inte tänkt på. Men om jag kommer på någon idé som jag vill testa så kan jag nog tänka mig att lägga de här pengarna på det.

Sverker Hagsten tävlar i Teknikutmaningen 2022 med sitt bidrag "Maskinlänken".
En länk mellan appen i telefonen och den fysiska knappen i traktorn, så beskriver Sverker Hagsten sitt tävlingsbidrag "Maskinlänken". Och det är en länk som kan effektivisera och optimera körningen på ett relativt enkelt sätt. FOTO: PRIVAT

FAKTA: Tredjepristagare

Namn: Sverker Hagsten 

Ålder: 45 år.

Bor: Vadstena, Östergötland.

Sysselsättning: Driver företag inom växtodling och entreprenad. Har dessutom ett dataföretag vid sidan om lantbruket.

Vinsten: Med bidraget "Maskinlänken" vinner Sverker Hagsten 5 000 kronor i årets upplaga av Teknikutmaningen.

LÄS MER: De tog hem årets upplaga av Teknikutmaningen

LÄS MER: De knep andraplatsen i Teknikutmaningen 2022

LÄS MER: Här hittar du alla bidrag i Teknikutmaningen 2022