Smart solkraft kan ge energi till jordbruket

Med solcellsanläggning och jordbruksverksamhet på samma mark, kan. solenergiproduktionen i jordbruket göra nytta på fler sätt. Det skriver Daniel Sjödin, Sverigechef, SolarEdge.

Jordbruk med dubbla användningsområden uppstår när upphöjda solcellssystem installeras på jordbruksmark där grödor odlas. Det skriver Daniel Sjödin, Sverigechef, SolarEdge i ett debattinlägg. FOTO: PRIVAT

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Många svenska lantbrukare har solcellsanläggningar på sina byggnader för att generera el till verksamheten. Men med kombinerade lösningar, där både solcellsanläggning och jordbruksverksamhet finns på samma mark, kan solenergiproduktionen i jordbruket göra nytta på fler sätt.


Jordbruk med dubbla användningsområden uppstår när upphöjda solcellssystem installeras på jordbruksmark där grödor odlas. Solcellspanelerna producerar el, samtidigt som de ger optimalt solsken och skugga för grödorna under dem. 


Så kallade agrivoltaiska system kan förbättra avkastningen av skuggtoleranta grödor eller grödor med högt värde, till exempel bär. Vid en hallonodling i Nederländerna anlades ett agrivoltaiskt system på 2 megawatt med bärbuskar under. Odlingen kunde sedan producera hallon av samma kvalitet eller bättre, samtidigt som bärbuskarna under panelerna inte fick skador av vind eller nederbörd.


För att jordbruk och elproduktion ska kunna fungera tillsammans måste smart, responsiv solcellsteknik användas för att maximera både solenergi och skörd. Eftersom olika grödor har olika krav på ljus, behöver agrivoltaiska system anläggas specifikt för den individuella odlingen. 


Ett optimalt resultat uppnås bäst genom att installera ett system med individuellt monitorerade och styrda solcellspaneler (Module Level Power Electrronics, MLPE). Denna teknik använder effektoptimerare, som gör det möjligt för varje enskild panel att producera på sin maximala energinivå oberoende av väderstreck, skugga eller nedsmutsning. 
En tracker, eller solföljare, kan ytterligare förbättra utbytet. Dessa använder artificiell intelligens (AI) för att förstå säsongsmönster för solen och jordbruket och lutar panelerna när solen rör sig under dagen. 
När agrivoltaiska system planeras i samarbete kan solenergibranschen och lantbruket tillsammans förbättra både livsmedelsförsörjningen och övergången till ren energi.


Daniel Sjödin
Sverigechef, SolarEdge
 

Läs mer: 

Solcellstraktorn vinnare i Teknikutmaningen 2022!

Ge bidrag till solceller i stället för att kompensera höga