Flexibel skruv underlättar tömning av såmaskinen
Efter att ha funderat på hur det skulle gå smidigare att tömma såmaskinen på utsäde föddes idén om Tollstad-skruven. Nu tävlar Fredrik Tegehed i årets upplaga av Teknikutmaningen med sin prototyp.
Efter att ha funderat på hur det skulle gå smidigare att tömma såmaskinen på utsäde föddes idén om Tollstad-skruven. Nu tävlar Fredrik Tegehed i årets upplaga av Teknikutmaningen med sin prototyp.
För att slippa tömma utsädet ner på en presenning eller hinka ut det ur såmaskinen har Fredrik Tegehed uppfunnit Tollstad-skruven. En skruv för att mata ut utsädet ur maskinen på ett säkrare och mer ergonomiskt sätt, anpassad för Väderstads 3- och 4 meters såmaskin Rapid.
– Jag tycker att det ska vara enkelt. Ska det vara krångligt så kommer det inte funka. Jag avskyr data och sånt. GPS, datorer och programmer, det går inte. Hur ska man bygga något så att folk får användning för det om man behöver data och det här och det här? Här behöver du bara en skruvdragare för att få den att fungera...
Idén utgår från vridprovslådorna på såmaskinen. Själva ramen runt skruven har samma form som lådorna och sätts in i facken för dem. Skruven sitter fast i ramen och när spjällen i såmaskinen öppnas matas utsädet i skruven i rännan, genom utloppet och ner i en hink eller säck som placerats på marken nedanför.
– Grejen med skruvdragaren är att det inte får gå för tungt. Men det gör det inte för skruven skyfflar inte utan öser bara utsädet framför sig vilket gör att det inte blir någon direkt belastning. Jag har testat med korn än så länge och det har funkat bra.
Namn: Fredrik Tegehed
Ålder: 25 år.
Bor: Stora Tollstad, Vikingstad i Östergötland.
Sysselsättning: Plåtslagare och deltidslantbrukare.
Produktion: Växtodling på 110 hektar.
Varför anmälde du dig till Teknikutmaningen? "Det är kul att kanske kunna hjälpa folk och förenkla vardagen. Tänk att kunna åka förbi en gård och säga "Den där har jag varit med och byggt".
Skruven är en begagnad foderskruv. Den var också viktig att få i exakt rätt diameter, vilket han trodde var nästintill omöjligt att lösa.
– Största bekymret var att hitta skruven. Men så satt jag som många andra och snackade med mina kompisar i peltorlurarna och frågade om någon har en foderskruv hemma. Jag tänkte att jag aldrig kommer att hitta någon med exakt diameter. Men då var det en som hade det.
Tollstad-skruven är hittills en prototyp men har testats i skarpt läge hemma efter sådden av vårkornet. Nu återstår en del finjusteringar innan den är helt klar. Bland annat är lägesställaren till såhuset i vägen, säger Fredrik Tegehed.
– Dilemmat är att Väderstad har väl tänkt att om man vrider den till läget för vridprov så får man inte ut sålådan. För skulle du glömma att vrida tillbaka den så har du spritt hela utsädet på marken. Men själva armen är inget svårt att göra en ny och jag har lite idéer på gång med en kompis som är skicklig och har en CNC-fräs.
Idé: Tollstad-skruven.
Fördelar: Den är ergonomisk och ökar flexibiliteten. Det blir lättare och smidigare.
Nackdelar: Jag kommer inte på någon direkt. Kanske att det skulle gå att bygga den lättare. Men den är ganska lätt redan i dag.
Till nytta för vem: Alla som har en såmaskin Rapid på 3 eller 4 meter.
Material: 0,9 millimeter galvat stål, foderskruv samt lager.
Tillverkningsprocess: Bocka plåtdelarna, svetsa ihop. Borra hål för lager och sen är det bara att sätta ihop det.
Tidsåtgång: Jättesvårt att säga då projektet har genomförts sporadiskt, men skulle gissa på 1-2 arbetsdagar.
Kostnad: Mellan 3000 och 4000 kronor.
Utöver lägesställaren väntar en del finlir med ramen. Tanken är att göra botten rundare så att utsädet löper lättare i ramen.
– Min tanke är att jag ska höra av mig till en plasttillverkare så att man får fram en plastbotten som skruven löper i.
Den största fördelen med skruven är flexibiliteten, säger Fredrik Tegehed.
– Att stå och försöka hinka ur 300 kilo utsäde är ingen höjdare för ryggen jämfört med det här. Det blir mer ergonomiskt och är lätt och smidigt. Det har funkat bra. Och får man bara till det här sista så tror jag att det kan bli riktigt bra.