Tillsammans är vi starka!

Det är en urkraft när människor samlas och uträttar saker ihop. När det är fara å färde sluter bygden upp, skriver Mats Blomberg.

Markägare och samhället går hand i hand, skriver Mats Blomberg i sin krönika i Land Skogsbruk. FOTO: MOSTPHOTOS

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Det är sommar. Varmt och torrt. Över oss skogsfolk vilar en olustkänsla när andra kanske välkomnar sol och värme. Oron över att skogsbränderna tar fart där också granbarkborrar och andra skadegörare fördunklar tillvaron. I norr talar man om multiskador på ungskog.

Vattenbrist och bränder upptar skogsägarens sommarvardag, något man delar med lantbrukare och andra väderberoende aktörer. Men beredskapen är definitivt bättre än vad den har varit. Betydligt bättre. Vi noterar hur snabbt räddningstjänsterna numera är på plats vid de bränder som har startat i sommar. I skrivande stund i alla fall. Brandflyget övervakar, helikoptrar är snabbt på plats och vattenbegjuter. Personal på marken har mer kunskap och bränder hårdbevakas.

Markägare och samhället går hand i hand. Jag minns en tid när starka krafter verkade för att staten skulle dra in anslaget till brandflyget. Debatten gick hög, vi skrev och argumenterade. Till slut vann förnuftet. Idag och särskilt efter Salabranden 2014 skulle ingen komma på tanken att ifrågasätta statens ansvar för brandflyget. Ett ljus i mörkret efter de olycksaliga och kostsamma bränderna 2014 och 2018 var även kraften i det lokala engagemanget. Slutnotan hade blivit så mycket högre om inte markägare, närboende, lantbrukare och andra företag – ja alla aktiva medborgare – gjort dessa hjälteinsatser. När det är fara å färde sluter bygden upp. 

Detta är en erfarenhet att ta med sig. Det sämsta vore om vi tappade tron på att kunna påverka och arbeta för att ändra och förbättra det vi tycker är fel. Att hopplösheten breder ut sig.

Jag hade förmånen att stå tre dagar i monter under Skogsnoliamässan utanför Umeå i juni. Det var varmt och dammigt men förbaskat roligt. Glädjen hos besökarna var påtaglig. Att med egna ögon se det senaste inom skog, skogsbruk och småskalig träförädling. Träffa likasinnade, surra med försäljare, dricka kaffe, vatten och äta korv i varje buske, lyssna på föredrag. Kort sagt umgås för en dag med alla som älskar skog. Man får helt enkelt känslan att skogsägare, skogsmaskinfolk och skogsföretag alla utgör en enda stor familj. 

För mig är det extra roligt att träffa gamla skogsvänner från norr och söder. Det skojas, skrattas och kramas. Det är en urkraft när människor samlas och uträttar saker ihop. Särskilt om krisen kommer. För vi är många som brinner för skogsbruk i alla dess former. Nog ska vi vara tålmodiga och inse att vi är ett tillräckligt antal för att mota extremerna i grind! Antiskogsbrukarna, som vill försvåra användandet av skogen och vår frihet att bruka den. Vi fortsätter att värna skogens unika betydelse och är stolta över arvet. Det har samhället tusenfalt igen. Tillsammans är vi starka!

Mats Blomberg, aktiv skogssenior

LÄS MER: Vi har inte råd att vara en ojämnställd bransch