Ullrica Landmér: Det finns andra sätt att komma åt näringsläckage på än från hästarna

Ullrica Landmér driver Östads ridcenter utanför Alingsås och agerade kraftfullt på förslag i utredningen om övergödning som föreslog kostsamma åtgärder för att reducera näringsläckage från hästgårdar. Genom att starta en namninsamling och en Facebookgrupp för att stoppa planerna fick hon stort genomslag – och hamnar på plats 10 på Land Lantbruks 50-lista.

Förslagen från utredningen om övergödning fick Ullrica Landmér att protestera. Med sig fick hon många som tyckte likadant. Nu är hon på plats 10 på Land Lantbruks 50-lista.
Förslagen från utredningen om övergödning fick Ullrica Landmér att protestera. Med sig fick hon många som tyckte likadant. Nu är hon på plats 10 på Land Lantbruks 50-lista. FOTO: STIG HEDSTRÖM

Hur känns det att vara en av de personer inom de gröna näringarna som gjort störst avtryck under året?

– Det känns oväntat men väldigt roligt. Det hade jag aldrig trott när jag startade Facebookgruppen.

Varför bestämde du dig för att driva en kampanj mot utredningen om eventuella lagförslag om hästhagar?

– Jag satt en tidig morgon och flaskmatade en fölunge då jag funderade över om det inte redan fanns ett upprop kring detta, kunde inte hitta något och tänkte att någon måste ju engagera sig. Så startade jag Facebookgruppen och efter bara några timmar hade jag 2000 medlemmar, något jag inte hade räknat med. Vi var uppe i nästan 10 000 medlemmar första dygnet och då jag insåg att jag var tvungen att ta till hjälp från fler som kunde vara admins, det hade aldrig gått att hålla ordning på gruppen utan deras hjälp.

Här är tio i topp på Land Lantbruks 50-lista 2020

LÄS MER: ”Ta "riktiga hästtjejer" på allvar – yrkesskickliga kvinnor som bidrar till samhällsekonomin”

LÄS MER: Slå inte undan benen för svensk hästnäring

LYSSNA: Lantbrukspodden: Så tog de sig tillbaka efter krisen

Är du en person som brukar stå på barrikaderna och engagera dig?

– Nej, i alla fall inte på det här viset. Jag är en driven person i det jag har runt mig men brukar inte vara så offentlig som det här blev.

När artikeln skrevs om dig i Land Lantbruk (nr 35, reds anm.) hade 16 000 personer anslutit sig och 18 000 hade skrivit under namninsamlingen. Hur många blev det till slut?

– När jag skickade in namninsamlingen till miljödepartementet var det närmare 21 000 underskrifter, helt otroligt. Jag är väldigt tacksam att så många skrev på.

Vilka reaktioner har du fått från hästbranschen?

– Det har varit ganska tyst från branschen så att säga men hästmänniskor nära mig har gett väldigt positiv respons.

Vad skulle förslagen om att reducera näringsläckage ha inneburit för dig och din verksamhet?

– Storleken på hagar hade kunnat lösas genom att använda sommarbetena året runt men det hade krävts resurser för att hårdgöra de ytor som lätt blir upptrampade. Men det var inte min egen verksamhet som var min största oro utan snarare ridskolor och anläggningar som inte har så mycket mark att tillgå.

Nu ser det ju ut som att förslagen hamnar i papperskorgen. Hur känns det?

Det känns jättebra, jag tror det finns andra sätt att komma åt näringsläckage på än från hästarna.

Kan hästbranschen andas ut nu?

– För stunden i alla fall men det kommer säkerligen något nytt förslag framöver.