Minknäringen förtjänar ett sansat beslut

Friska och smittade minkar masslaktas i Danmark. Men beslutet om minknäringens vara eller inte vara ska inte fattas i pandemipanik, skriver Lena Johansson i en ledare.

Minknäringens framtid ska inte vara ett panikbeslut, skriver Lena Johansson.
Minknäringens framtid ska inte vara ett panikbeslut, skriver Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

I Danmark utrotas minkar utan varken vetenskaplig eller laglig grund. Bortemot 15 miljoner minkar ska slaktas de kommande veckorna och de som kallar sig djurvänner applåderar.

Efter att minkar smittade med coronavirus hittats på ett stort antal gårdar på norra Jylland beordrade regeringen skyndsam utslaktning av samtliga minkar i bur - både sjuka och friska. Problemet var dock att när slakten pågått i några dagar visade det sig att det inte fanns någon laglig rätt att kräva avlivning av friska djur. Nu försöker den socialdemokratiska regeringen i efterhand driva igenom en sådan lag, men det är oklart om den får stöd av en majoritet i Folketinget. Den nya lagen förbjuder också all minkuppfödning till och med den 31 januari 2021.

Minknäringen är pressad och omdiskuterad. I Sverige har Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu i skuggan av pandemin återuppväckt sina gamla krav på förbud mot all minkuppfödning. Även Europaparlamentarikern Jytte Guteland(S) har gripit tillfället och lovat att driva frågan om förbud i hela EU.

Men ett beslut om minknäringens vara eller inte vara ska inte tas under pågående pandemi. Ett yrkesförbud för en hel näring måste fattas med sans och måtta. Det påverkar många fler än minkuppfödarna. Både i Sverige, som bara har ett 40-tal minkgårdar, men särskilt i Danmark, som är världens största producent av minkskinn.

Den danska utrotningen av minkar är ett rättsövergrepp på en hel näring. Den svenska regeringen har under coronapandemin fått mycket kritik för att den lyssnar för mycket på experterna. Men i det här fallet hedrar det regeringen, och framför allt landsbygdsminister Jennie Nilsson, att den lyckats stå emot coronapaniken.

Föreställ er vad som skulle hända om ett mindre kontroversiellt djur än minkarna skulle smittas av coronavirus. Minkdjur och katter har andningsorgan som gör dem särskilt mottagliga för virusangrepp. Vad skulle hända om virus påträffades hos ett stort antal katter? Och regeringen skulle föreslå massutrotning av sällskapskatter?

Politiker måste kunna fatta sansade beslut även under mycket hård press. Det kommer fler pandemier. Vilka näringar riskerar att få yrkesförbud då?

LÄS MER: Vill att forskare filmar minkar dygnet runt

LÄS MER: 15 år av attacker mot pälsdjursuppfödningen