Vädret fördröjer tröskningen i norr

Både i Västernorrland och i Jämtland har det varit besvärligt tröskväder med sol och regn om vartannat. I Jämtland har man även haft en del problem med liggsäd och i Västernorrland får det mesta av sådden vänta till våren.

I Jämtland hoppas de som har spannmål att kunna tröska klart den här veckan.
I Jämtland hoppas de som har spannmål att kunna tröska klart den här veckan. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Västernorrland

– Här tröskas det för fullt men det har varit besvärligt tröskväder särskilt för de som ska ha torr spannmål eftersom vi har haft regn och sol om vartannat. Men om man väl får upp spannmålen så ser det skapligt ut skördemässigt. Det finns de som ligger på gränsen för att klara fodret över vintern och en del har varit tvungna att ta en tredjeskörd för att vara säkra på att ha nog med foder.

Överlag har det varit ett väldigt ojämnt år i Västernorrland där man på vissa ställen har fått väldigt fina skördar medan det på andra har varit alldeles för torrt. Det har också varit mindre höstsådd än vad det brukar vara på grund av vädret. Jag vet att det såddes en del i förra veckan men det var nog det sista, säger Peter de Beau, verksamhetschef på Maskinringen i Sundsvall.

Läget i Jämtland

– De allra flesta har skördat klart vallen, både de som tar två och de som tar tre skördar. Andra och tredje skörden blev ganska normala medan den första gav en väldigt stor mängd. Jag tror att mycket av den näring vi spred förra året kom grödan till gagn först i år och att det var därför vi fick en så fin förstaskörd här uppe. Däremot är det inte så många som kommit i gång med höstplöjning, de få som sår på hösten har inte heller kommit dit ännu.

När det gäller spannmålen är det fortfarandelite svajigt med vädret men många hoppas på att tröska den här veckan. Vi har även haft problem med ganska mycket liggsäd, en del ser ganska trist ut, säger Anna Dencker, agronom för Hushållningssällskapet i Jämtland.

LÄS MER: Blött väder har bromsat skördearbetet

Stora skördar har gett fulla lador