Vänstern: Veganskt julbord och stopp för mjölk till kaffet

Nya matstrategin räcker inte för att nå klimatmålen enligt Clara Lindblom (V). Hon vill ha totalt köpstopp på animalier till stadens tjänstemän.

FOTO: MOSTPHOTOS/VÄNSTERPARTIET

Land Lantbruk har tidigare skrivit om politikerbeslut att halvera mängden serverat kött i alla Stockholms offentliga verksamheter. Något som bland annat KD tog avstånd från.

Nationellt har partierna under hösten främst framhållit vikten av att välja svensk produktion, med förslag på konsumenthjälp i form av tydligare ursprungsmärkning. I den matstrategi som 15 svenska städer skrivit under, ligger dock även fokus på mindre kött och mejeriprodukter generellt.

Inga siffror

Oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) tror inte att åtgärderna i strategin är tillräckliga för att nå målen. Som lösning föreslår hon att alla livsmedelsinköp till anställda inom stadens förvaltningar och bolag ska vara veganska. Förslaget innehåller inga vidare rekommendationer eller regleringar för vilken sorts vegetabilier som ska köpas in, vilket gör effekten mycket oklar.

– För att nå de klimatmål som Stockholm har antagit genom klimatavtalet i Köpenhamn så behöver vi minska animaliekonsumtionen. Vårt förslag är att ställa högre krav på den egna tjänstemannaorganisationen där det är lättare att ställa om till växtbaserat som norm och ha mjukare riktlinjer för till exempel barn- och äldreomsorg. Förslaget innehåller ingen övrig förändring från stadens riktlinjer när det kommer till upphandlingskrav och inköp. Hållbarhet är sedan tidigare en viktig riktlinje i dessa, säger hon i ett skriftligt svar till Land Lantbruk.

Land Lantbruk har efterfrågat de uträkningar som ligger till grund för förslaget.

Hur stor skillnad beräknar du att vegandirektivet ska göra i förhållande till svenska animalier enligt nuvarande strategi, i bästa och sämsta fall?

– Det här handlar om ett internationellt avtal som skrivits under, vi tycker att det ska följas. Vi har ingen mer kommentar än det, svarar Clara Lindblom skriftligen genom sin pressekreterare.

Den som ändå exempelvis vill ha mjölk i kaffet eller ost på mötesmackan, kan enligt oppositionsborgarrådet ta med det själv.

"Helt fel"

Landsbygdsminister Jennie Nilsson tycker att förslaget är helt fel och att debatten är polariserad.

"Jag tänker inte lägga mig i vad svenskarna ska äta på julafton. Vill människor äta griljerad julskinka, vildsvinsskinka eller gratinerad rotselleri är det deras val att göra. Svenskar äter i dag mindre kött men efterfrågan på just svenskt kött har faktiskt ökat. Det är ett tecken för mig på att konsumenter blir mer medvetna om vad som ställs fram på köksbordet. Det är glädjande. Det stärker livsmedelsproduktionen i Sverige och är ett bevis på att det lönar sig att producera livsmedel med världens minsta avtryck på både klimatet och miljön", säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

LÄS MER: "EU-politiker kan inte bara använda piska"

LÄS MER: Hon ger inte upp trots trakasserierna