”Vegetarisk kost är ingen mirakelmedicin”

Propagandan för att vi ska sluta äta kött är intensivare än någonsin under januari. Men det är inte så enkelt som att all växtbaserad kost är bättre för hälsan, miljön och klimatet.

Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk.
Lena Johansson är politisk chefredaktör och skriver ledare i Land Lantbruk. FOTO: ISTOCK/ANN LINDÉN

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Vi är inne i veganuari, den månad då vi förväntas bli vegetarianer eller till och med veganer. Initiativet startade i England för fem år sedan, och nu försöker bland andra Djurens rätt lansera den även i Sverige. Efter julhelgernas frosseri hoppas de att fler ska vara motiverade att ändra sin kost.

I Sverige drivs kampanjen bland annat med hjälp av 16 så kallade ambassadörer - kokboksförfattare, influerare och träningsprofiler som alla är övertygade veganer. Men företeelsen har också spritt sig i vidare kretsar. Dels av företag som tjänar på att fler överger köttet, dels media och butiker som hakar på nya trender, men även mer oväntade aktörer som Sveriges Olympiska kommitté, SOK, och OS-medaljören Sarah Sjöström.

På bästa sändningstid i Sveriges Television får simmerskan säga att hon både presterar och sover bättre sedan hon gick över till vegetarisk kost. Och hon applåderas av SOKs kostrådgivare Linda Bakkman, som påstår att det finns en "stor miljönytta" med att bli vegetarian.

Men idrottsstjärnorna är till skillnad från andra ungdomar omgivna av kostrådgivare och experter. För deras unga fans är det inte lika lätt att på egen hand sätta ihop en matsedel som innehåller alla näringsämnen som behövs när man fortfarande växer.

Det är oklart hur många veganer det finns i Sverige, men en rimlig uppskattning kan vara en procent, det vill säga omkring 100 000 personer. Tvärtemot vad man skulle kunna tro, med tanke på vilket genomslag de får, har antalet veganer och vegetarianer ökat marginellt under senare år. Däremot ökar de som äter vegetariskt några dagar i veckan. Det som i dag kallas flexitarian, men som för inte alltför längesen var en högst ordinär allemanskost.

Var och en har naturligtvis rätt att bli vegetarian eller vegan, även om kanske inte januari är den bästa månaden att hitta fräscha och billiga grönsaker i svenska butiker. Men med det sagt borde det också vara möjligt att äta kött utan att behöva skammas för det.

För det är inte så enkelt att allt kött är skadligt för dig, klimatet och miljön, och att all vegetarisk kost är bra. Det finns betydligt mer att ta hänsyn till för den som vill vara en medveten och hälsosam konsument.

LÄS MER: ”I det heliga klimatets namn är allt tillåtet