Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 8 november 2019

”I det heliga klimatets namn är allt tillåtet”

Det vi äter ingår i ett större sammanhang, som kanske till och med betyder att den som helt slutar äta kött i stället bidrar till ökad klimatpåverkan. Det skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson, ledarskribent, Land Lantbruk.
Lena Johansson, ledarskribent, Land Lantbruk.

Vi människor söker ofta enkla lösningar. Dieten som gör att vi går ner i vikt på några dagar, klippet som gör oss förmögna över en natt eller boken som ger svar på allt vi behöver veta. Eller beslutet att bli vegetarian och rädda klimatet.

Det är förmodligen det senare personal och föräldrar på förskolan Gitarren i Umeå hoppas på när de bestämt att barnen inte längre ska få äta kött. Men dessvärre är de långt ifrån ensamma att tro att det är en universallösning. Problemet är dock att det inte heller i det här fallet finns några enkla lösningar. Det vi äter ingår i ett större sammanhang, som kanske till och med betyder att den som helt slutar äta kött i stället bidrar till ökad klimatpåverkan.

Kanske skulle förskolan Gitarren bidra till ökad hållbarhet genom att byta importerade vegetariska alternativ till lokalproducerat kött och grönsaker. Markerna runt Umeå lämpar sig väl för betande djur, men för växtodling är möjligheterna begränsade. Bönor, linser och andra baljväxter med högt proteininnehåll går helt enkelt inte att odla där. Och de vegetabilier som importeras har inte sällan besprutats kraftigt, odlats av arbetare med dåliga arbetsvillkor och transporterats långt innan de når Västerbotten.

Det blir lätt ensidigt om vi enbart satsar på klimatet, utan att ta hänsyn till andra aspekter. Enbart sett till klimatet är till exempel kött som fötts upp i intensiva uppfödningssystem där djuren växer snabbt, utfodras med kraftfoder och ständigt vistas inomhus bättre för klimatet än kött från djur som fötts upp på bete. Tar vi däremot hänsyn till djurvälfärd, biologisk mångfald, miljö och konsumenternas önskemål är det senare att föredra.

Köttets, särskilt nötköttets, motståndare tar till alltmer drastiska metoder och i Umeå har debattklimatet hårdnat så att den moderate riksdagsmannen Edward Riedel, som häromdagen försvarade köttätande i en insändare i lokaltidningen, blivit mordhotad.

Miljöaktivisten Paula Grossman föreslår i en debattartikel i Expressen att det införs ett statligt köttmonopol. Systembolaget ska tillsammans med alkohol även sälja svenska ekologiska köttprodukter av hög kvalitet. Importerat kött ska förbjudas.

I det heliga klimatets namn verkar just nu allt vara tillåtet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen