Veterinärbristen måste lösas både på kort och lång sikt

Även om veterinärbristen blivit akuttill sommaren är det inget nytt problem. För många djurägare, särskilt i glesbygd, har väntan på veterinär varit lång i flera år, skriver Lena Johansson.

Även om veterinärbristen blivit akuttill sommaren är det inget nytt problem, skriver Lena Johansson.
Även om veterinärbristen blivit akuttill sommaren är det inget nytt problem, skriver Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson har kallat till krismöte om veterinärbristen. Bakgrunden är Jordbruksverkets larm om det allvarliga läget. Flera djursjukhus har aviserat att de kommer att minska sina öppettider eller stänga helt under kvällar och helger i sommar. I en skrivelse till Näringsdepartementet lämnar därför Jordbruksverket konkreta förslag på åtgärder, både för det akuta läget och på längre sikt.

För även om veterinärbristen blivit akut till sommaren är det inget nytt problem. För många djurägare, särskilt i glesbygd, har väntan på veterinär varit lång i flera år. Bristen på distriktsveterinärer har också gjort det svårt för dem att hålla jour. Redan för två år sedan konstaterade branschorganisationen Svensk djursjukvård att det saknades nästan 400 veterinärer i Sverige. Sedan dess har de som jobbar med lantbruksdjur snarast blivit färre.

Enligt Gröna arbetsgivare skulle antalet platser till veterinärutbildningen behöva fördubblas. Visserligen sköt regeringen till extra medel i budgeten i höstas, men det räckte bara till en liten utökning och det tar många år innan en veterinärstudent kan börja praktisera sitt yrke. Ett annat problem är att många studenter väljer bort det tunga arbetet med lantbrukets djur, slitsamma jourpass och långa arbetsresor, för att istället jobba med smådjur eller administrativa jobb på till exempel myndigheter.

En av anledningarna till att veterinärbristen blivit akut nu är att många skaffat sällskapsdjur under pandemin. Bristen på veterinärer kan leda till att de nya "familjemedlemmarna" dör eller avlivas i brist på kvalificerad vård. Att ett sällskapsdjur tvingas avlivas är förstås sorgligt, men när lantbruksdjur dör eller avlivas är det också förenat med stora ekonomiska värden.

Mötet som hölls på Näringsdepartementet, efter denna tidnings pressläggning, är alltså välbehövligt och välkommet, men det är av största vikt att även lantbruksdjurens situation och distriktsveterinärorganisationen behandlas. Det är också avgörande att parterna kommer fram till lösningar på hur färdigutbildade veterinärer ska motiveras att stanna i yrket.

LÄS MER: Därför är det så svårt att få tag på en veterinär

LÄS MER: Bråttom att lösa bristen på veterinärer