"Vi straffar inte dem som köper kött"

För Hemköp är det självklart att värna klimatet, men det är fel att vi vill straffa dem som köper kött. Vi kommer även fortsättningsvis att erbjuda svenskt kött i våra butiker, skriver Hemköps VD Simone Margulies i ett svar på Land Lantbruks ledare.

Hemköp kommer även fortsättningsvis erbjuda ett brett urval av fint, svenskt kött i butikerna.
Hemköp kommer även fortsättningsvis erbjuda ett brett urval av fint, svenskt kött i butikerna.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

I en ledare i Land Lantbruk 14 oktober skriver Lena Johansson att Hemköps nya kundklubb skulle ta avstånd från allt rött kött. Det stämmer inte. Jag vill därför klargöra tanken med bonusprogrammet Klubb Hemköp och att vi på Hemköp helt enkelt vill uppmuntra till mer hållbara val.

Många konsumenter vill ha vägledning kring hållbara val när de handlar mat, det visar undersökningar som vi genomförde inför lanseringen av Klubb Hemköp. För att uppmuntra och vägleda har vi därför valt att ge extra poäng för val som är bra för både den egna hälsan och för klimatet, till exempel digitalt kvitto, färska frukter och grönsaker. Men - precis som tidigare ges poäng på alla matvaror.

Det är direkt felaktigt att Hemköp vill straffa de som köper kött eller att vi som Lena Johansson skriver skulle ”ta avstånd från allt rött kött”. Hemköp har sedan lång tid tillbaka värnat det svenska köttet, en historia som vi är stolta över och vi kommer även fortsättningsvis att med stolthet erbjuda ett brett urval av fint svenskt kött i våra butiker. Ett av våra mål är att öka andelen Krav-märkt kött eftersom djurhållningen är en viktig fråga för oss.

Enligt Livsmedelsverket behöver vi dock inte äta så mycket kött som vi gör i dag, av miljö-, klimat- och hälsoskäl. Enligt EAT-Lancet-rapporten bör vi i Sverige äta minst en extra portion grönsaker varje dag och en större andel vegetabilier. Det som premieras i Klubb Hemköp baseras på dessa råd. Vad som ger extra poäng kommer att variera över tid och det kan röra sig om allt från svenska, hållbarhetsmärkta eller frysta varor.

För oss på Hemköp är det självklart att värna klimatet och vi ser också att det som är bra för klimatet ofta är bra för den egna hälsan. Kan vi inspirera våra kunder att göra mer hållbara val – gör vi gärna det. I slutändan är det upp till varje kund vad som läggs i kundkorgen. Hemköp är en kedja för alla och Klubb Hemköp är en kundklubb för alla.

Simone Margulies,

VD Hemköp

LÄS MER: ”Köp inte falska klimatbudskap”

LÄS MER: Livsmedelsverkets köttweet starkt kritiserad

LYSSNA: Lantbrukspodden: Den klimatnyttiga kossan