Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 14 oktober 2020

Dra inte allt kött över en kam

Hemköp drar allt kött över en kam. Men att ta avstånd från allt rött kött är snarare en politisk handling än en klimatåtgärd, skriver Lena Johansson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 ”Jag, och många med mig, vill och behöver inte bli uppfostrade av beskäftiga hållbarhetsprofeter som har svårt att se helheten”.
”Jag, och många med mig, vill och behöver inte bli uppfostrade av beskäftiga hållbarhetsprofeter som har svårt att se helheten”.

Att köpa rött kött är en ”icke-god handling” enligt butikskedjan Hemköp. Därför får kunderna i Hemköps nya lojalitetsprogram dubbel bonus på grönsaker, färsk frukt och vegetariska rätter, vilket i stället kallas för ”god handling”. Det berättade nyligen butikskedjans hållbarhetschef Simone Margulies i en intervju i Svenska Dagbladet.

Trots att Hemköps ledning inte gillar att deras kunder köper kött, fortsätter man ändå att sälja det. De vågar inte sluta sälja kött, eftersom risken då är stor att de förlorar kunder.

Men vad är då problemet, kanske någon tänker. Du får ju fortfarande bonus om du köper kött.

Jo visst, jag har inget emot växtbaserad mat, men jag ogillar skarpt att Hemköp genom sina pekpinnar drar allt rött kött över en kam och fortsätter att sprida påståendet att kött generellt är dåligt, både för hälsan och klimatet. Att ta avstånd från allt rött kött är snarare en politisk handling än en klimatåtgärd.

Hur kan det kallas en icke-god handling att kunderna genom att äta en varierad kost, som också innehåller kött från betande djur, bidrar till öppna landskap, biologisk mångfald och ett fungerande kretslopp? När ska dessa klimativrare inse att djuren, och därmed köttet, behövs för en cirkulär livsmedelsproduktion? Även de grönsaker och baljväxter som Hemköp vill gynna behöver gödsel för att kunna växa. Dessutom behövs kor, grisar och andra djur som kan äta upp restprodukter och de växtdelar som vi människor inte vill eller kan äta, för att vi ska kunna minska matsvinnet och miljöpåverkan.

Att genom ekonomiska styrmedel knuffa konsumenterna mot ett önskat beteende kallas nudging, och resulterade i ett Nobelpris i ekonomi för några år sedan. Att sluta handla hos den vars beteende inte överensstämmer med ens egna värderingar kallas konsumentmakt, och kan vara minst lika framgångsrikt.

Jag, och många med mig, vill och behöver inte bli uppfostrade av beskäftiga hållbarhetsprofeter som har svårt att se helheten. Vi kan göra våra egna genomtänkta val.

I början av 1990-talet fattade Hemköp beslutet att bara sälja svenskt kött i sina butiker. Det känns fortfarande betydligt mer framsynt än dagens storebrorsfasoner.

LÄS MER: ”Köp inte falska klimatbudskap”LÄS MER: Minskad klimatpåverkan från svenska grisar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen