Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 27 maj 2019

”Ät rött kött och mejeriprodukter med gott samvete – eller?”

Vilken forskning stöder egentligen påståendet att rött kött öka risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, under debattören.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Det finns egentligen ingen forskning som stöder påståendet att rött kött öka risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, anser debattören.
Det finns egentligen ingen forskning som stöder påståendet att rött kött öka risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, anser debattören. FOTO: Mostphotos

I media uppmanas vi att undvika rött kött och mejeriprodukter för hälsans skull. Men vilken forskning stödjer dessa uppmaningar?

Det ansedda amerikanska forskningsinstitutet ”American Institute for Cancer Research” sammanställer fortlöpande internationell forskningen om orsaker till cancer. Nästan alla 18 cancerformer man listar orsakas ”med säkerhet” av övervikt, alkohol, rökning, för liten fysisk aktivitet eller av ärftliga faktorer.

När det gäller matens betydelse är forskningsläget mycket mer osäkert. Bara när det gäller två cancerformer, ändtarmscancer och magcancer, anger man att rött processat kött (det vill säga rökta och saltade charkuterier) möjligen ökar cancerrisken. Möjligen betyder att klara statistiska samband och helt säker vetenskaplig evidens saknas. Med samma osäkerhet fastslås intressant nog att mejeriprodukter motverkar ändtarms- och bröstcancer.

Grönsaker och fisk verkar enligt institutet ha ”möjliga” positiva effekter mot cancer – om de inte serveras saltade eller grillade. Sammanfattningsvis tyder forskningen på att matens betydelse för utvecklandet av cancer överdrivs. Bara en av de 18 cancerformerna, levercancer, orsakas ”helt säkert” av livsmedel (mögelgift i spannmålsprodukter).

Mättat fett i kött och mejeriprodukter utmålas i media och av Livsmedelsverket, som en viktig orsak till hjärt- och kärlsjukdomar. En stor amerikansk undersökning, som presenterades i British Medical Journal 2016, visade att ett minskat intag av mättat fett inte påverkade dödligheten – tvärtom ledde ökat intag av vegetabiliska fleromättade fetter till högre dödlighet. Resultat är helt på tvärs mot rådande uppfattningar alltså!

Studien blev omskriven i svenska tidningar, men sedan forskare, bland annat knutna till Livsmedelsverket, sagt sig vara kritiska återgick allt till det gamla. De amerikanska forskarna antog att Omega-6, som finns i vegetabiliska oljor, kunde vara det som orsakade överdödligheten, trots sjunkande kolesterolvärden.

Att denna stora undersökning av hälsoeffekter av mättade respektive fleromättade fetter inte fick genomslag är märkligt, men det är väl svårt att överge gamla ståndpunkter. Även forskare är ju människor.

Det skulle vara intressant att veta vilka stora befolkningsundersökningar som till exempel Livsmedelsverket stödjer sig på – alltså inte djurförsök vars resultat extrapolerats – och som alltså visar ökad dödlighet vid intag av rött kött och mättat fett. Och på vilka grunder kan de forskningsrapporter som här hänvisats till avvisas?

Stefan Engström,

Junsele

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen