Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 10 maj 2019

”Ät upp vildsvinen!”

De växande vildsvinsstammarna är ett stort problem för jordbruket. Men om de offentliga köken serverade vildsvin en gång i månaden skulle problemet minska, skriver moderaten Ida Eriksson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 De växande vildsvinsstammarna är ett stort problem för jordbruket. Men om de offentliga köken serverade vildsvin en gång i månaden skulle problemet minska, menar Ida Eriksson (M).
De växande vildsvinsstammarna är ett stort problem för jordbruket. Men om de offentliga köken serverade vildsvin en gång i månaden skulle problemet minska, menar Ida Eriksson (M). FOTO: Lars Johansson/Mostphotos

Jaktsäsongen 2016/2017 sköts det för första gången fler vildsvin (102 923 stycken) än älgar i Sverige. En direkt spegling av att vildsvinsstammen i landet fortsätter att öka. Den stora populationen orsakar problem inom olika områden. Antalet viltolyckor orsakade av vildsvin ökar. De resulterar i omfattande materiella skador, en växande otrygghet i trafiken och inte sällan även personskador.

För jord- och skogsbrukare i länet är vildsvinsskadorna ett problem som växer, enligt den så kallade Vildsvinsbarometern som samlar in rapporter från hela landet. LRFs medlemmar beskriver en på sina håll explosionsartad ökning av skador. Jordbrukarna drabbas av stora produktionsbortfall och maskinskador som försvårar verksamheten och urholkar lönsamheten.

Det finns till och med rapporter om bönder som sett sig tvingade att lägga ner verksamhet på grund av de ökande vildsvinsskadorna. I förlängningen blir vildsvinsskadorna därmed också ett hot mot en levande landsbygd, det öppna kulturlandskapet och den biologiska mångfalden.

Hur vi ska minska olyckor och skador orsakade av vildsvin har diskuterats nästan lika länge som vi har haft en fast stam. Det finns en allt större samsyn i att det enda långsiktigt hållbara sättet är att minska stammen genom ökat jakttryck. Men det har visat sig svårt. Det saknas verktyg för att tvinga jägarna att skjuta fler vildsvin, vilket få också förespråkar. Djuren är relativt svårjagade och det är svårt för jägarna att hitta avsättning för kött de inte kan använda själva.

Det finns nu förslag i riksdagen om att genom ändrad lagstiftning förenkla hanteringen av vildsvinskött och på andra sätt gynna efterfrågan på detsamma, för att stimulera en ökad avskjutning. Det är här regioner och kommuner kommer in i bilden. Det serveras otroligt många måltider om dagen i regioners och kommuners kök.

Om våra kök serverade vildsvin en gång i månaden, skulle det behöva skjutas ett mycket större antal vildsvin om året. En gradvis utökning av serveringsfrekvensen och en popularisering av vildsvinskött hos allmänheten skulle kunna skapa ytterligare efterfrågan. Med ökad efterfrågan följer på sikt fler kommersiella aktörer och ökat utbud enligt enkel marknadsekonomisk teori.

I Region Kronoberg har jag lämnat in ett förslag om att servera vildsvinskött på menyn, och jag vet att det sker på fler ställen i landet. Så här kommer en uppmaning till er som inte redan gjort det – börja servera vildsvinskött i de offentliga köken!

Ida Eriksson (M),

Förtroendevald i Region Kronoberg och ledamot i MUFs förbundsstyrelse

LÄS MER: Lena Johansson: ”Dags att införa en övre gräns för antalet vildsvin”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen