Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 24 juni 2021

Även Oscarsson duckar om fängelset

Regerings- och samarbetspartierna har stora möjligheter att påverka Kriminalvårdsstyrelsens investeringar och stoppa fängelsebygget på åkermark, skriver Robert Nilsson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 I Trelleborg planerar Kriminalvårdsstyrelsen att bygga ett nytt fängelse på 50 hektar åkermark.
I Trelleborg planerar Kriminalvårdsstyrelsen att bygga ett nytt fängelse på 50 hektar åkermark.

Företrädare för den ideella föreningen Fängelsefritt Trelleborg skriver i Land Lantbruk att alla duckar ifråga om att bebygga 50 hektar av Sveriges bästa åkermark med ett fängelse. Kristdemokratiske riksdagsmannen Magnus Oscarsson tillfrågas om hjälp.

Men Magnus Oscarsson duckar också och hänvisar till regeringens möjlighet att föreslå riksdagen en ytterligare skärpning av Miljöbalken. Då kommer fängelset redan att vara byggt.

Det är Kriminalvårdsstyrelsen som har för avsikt att bygga fängelset. Kriminalvårdstyrelsen är en statlig myndighet direkt underställd regeringen. Kriminalvårdsstyrelsens pengar är en del av statsbudgeten, som regeringen utarbetar tillsammans med samarbetspartierna. Villkoren för hur pengarna ska användas fastställs i de så kallade regleringsbreven. Regerings- och samarbetspartierna har således stora möjligheter att påverka Kriminalvårdsstyrelsens investeringar.

Jag önskar att LRF förmår regerings- och samarbetspartierna att sätta ner foten i denna i sig själv viktiga fråga, vars hantering på regeringsnivå också kan ha ett informellt prejudikatsvärde.

Robert Nilsson, LRF-medlem

LÄS MER: Var är miljörörelsen när åkermarken är hotad?LÄS MER: Bygg inte fängelset på åkermark

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen