Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 26 november 2018

”Bra att politikerna glömt bort strategin”

Det är bra om politikerna glömt bort livsmedelsstrategin, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag, i ett svar till Kerstin Herbertssons tidigare debattartikel.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Jonas Paulsson, Köttfri måndag.
Jonas Paulsson, Köttfri måndag. FOTO: Charles Hammarsten

Kerstin Herbertsson frågar sig om politikerna har glömt livsmedelsstrategins målsättning att öka vår självförsörjningsgrad. Hon jämför regeringens stödpaket på 1,2 miljarder efter torkan med hur den sjätte semesterveckan kostar 32 miljarder.

Det är väldigt viktiga frågor som hon nämner. Alla som äter borde vara intresserade av ett livskraftigt svenskt jordbruk. Till att börja med måste jag framhålla att det är svårt att tänka sig någon grupp med större politiskt inflytande än bönder.

Riksdagsledamoten Johnny Munkhammar (M) skriver i rapporten ”Människorna, marken och makten” att närmare halva värdet av jordbruksproduktionen i Sverige består av subventioner.

I rapporten Livestock’s Long Shadow konstaterar FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO att en indikation på livsmedelsindustrins inflytande är att 32 procent av jordbruksföretagens inkomster i OECD-länderna kommer från bidrag.

Låt oss konstatera det uppenbara: det svenska jordbruket får inte betalt för det som produceras. De allra mest resurskrävande produkterna som nötkött och mejerivaror används som lockvaror. I Kina brukade man kalla nötkött för miljonärsmat. I Sverige är det snarare billig studentmat.

Vidare, vad har vi för självförsörjningsgrad i Sverige egentligen? Den är inte 50 procent som brukar anges i debatten. Eftersom vi inte producerar en enda kalori utan import av insatsvaror som diesel, gödsel och bekämpningsmedel är vår självförsörjningsgrad 0 procent. Handel är den ultimata livsmedelstryggheten.

Jag har länge framfört att framtiden för svensk livsmedelsproduktion ligger i att animalier prissätts korrekt genom konsumtionsskatter på mejeri- och köttprodukter. Livsmedelsstrategins uttalade ambition att svensk animalieproduktion ska öka krockade med sommartorkan.

Om politikerna vid det här laget har glömt bort livsmedelsstrategin är det bara bra. Då kan vi ta fram en ny livsmedelsstrategi med förankring i verkligheten. Klimatförändringarna ser nämligen inte ut att minska i omfattning, utan tvärtom accelerera.

Jonas Paulsson,

Köttfri måndag

LÄS MER: ”Har politikerna glömt livsmedelsstrategin?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen