Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 17 oktober 2018

”Det finns många sätt att öka hållbarheten”

Krav svartmålar inte den konventionella odlingen, utan menar att den såväl som ekologiskt och närproducerat har förutsättningar att öka i Sverige, skriver VD för Krav Anita Falkenek.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Mostphotos/Göran Berglund

Svar på replik från Martin Krokstorp, Sveriges spannmålsodlarförening

Inledningsvis vill jag tacka för inbjudan, och jag kommer gärna på besök till dig och din gård. Det finns många sätt att arbeta för ökad hållbarhet och precis som jag skrev i min debattartikel behöver vi en tät dialog inom näringen, oavsett produktionssätt. Jag finner det förvånande att du menar att jag ”svartmålar” – tvärtom menar vi att såväl Krav-certifierat, ekologiskt, närproducerat som konventionellt har förutsättningar att öka i Sverige, och att göra det på ett än mer hållbart sätt.

Jag håller med dig om att vi verkligen måste påverka samhället att i högre grad värna om den värdefulla jordbruksmarken för framtida produktion. Under lång tid har dock 5-10 procent av åkermarken i Sverige lagts i träda vilket ger oss utrymme att utveckla mer hållbara odlingssystem. Men det innebär också att den mark som de facto används för jordbruk, måste brukas på ett långsiktigt hållbart sätt.

En av de viktigaste fördelarna med ekologisk produktion är att det inte bidrar till spridning av naturfrämmande bekämpningsmedel i våra vattendrag och att den biologiska mångfalden ökar. I takt med att många bönder både i Sverige och utomlands odlar ekologiskt kan vi se att skördeutfallet ökar kontinuerligt. Internationellt är det inte ovanligt att ekologiskt skördeutfall är större än konventionella. Och för allt fler grödor som odlas ekologiskt i våra trakter så närmar sig skördeutfallet det vi är vana vid att se inom det svenska jordbruket. På ”köpet” får vi många andra fördelar som jag tror konsumenter och medborgare uppskattar både nu och i framtiden.

Ser fram emot att träffa dig på din gård!

Anita Falkenek

VD Krav

Läs tidigare inlägg i debatten: ”Varför svartmålar Krav största delen av livsmedelsproduktionen?””Vi måste satsa på hållbar livsmedelsproduktion”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen