Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 15 juli 2021

En klimatomställning för hela Sverige

Det behövs gemensamma lösningar där klimatomställningen tar hänsyn till att människor på olika platser i Sverige har olika förutsättningar, skriver tre medlemmar i den socialdemokratiska föreningen Reformisterna.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 En klimatomställning måste leda till ett gott liv för hela Sverige, oberoende av var vi bor eller storleken på plånboken, anser debattörerna från den socialdemokratiska föreningen Reformisterna.
En klimatomställning måste leda till ett gott liv för hela Sverige, oberoende av var vi bor eller storleken på plånboken, anser debattörerna från den socialdemokratiska föreningen Reformisterna.

Sverige står inför den största samhällsomvandlingen sedan industrialiseringen. Om vi menar allvar med Parisavtalet så ska vi på kort tid ställa om från ett samhälle beroende av fossila bränslen till att bli ett av världens första fossilfria länder.

Vi i den socialdemokratiska föreningen Reformisterna har tagit fram en plan för hur Sverige kan lyckas med detta, En grön ny giv för Sverige. Det är vår övertygelse att omställningen måste vara rättvis för att lyckas. Hittills har klimatpolitiken fokuserat allt för mycket på boende i storstäderna och att individer ska göra rätt val, ofta kostsamma sådana. Istället behöver vi gemensamma lösningar där klimatomställningen tar hänsyn till att människor på olika platser i Sverige har olika förutsättningar. Omställningen måste fungera och leda till ett gott liv för alla.

Lösningarna måste ta hänsyn till olika landsändars förutsättningar. I storstäderna är utbyggd kollektivtrafik en bra lösning, på landsbygden så kommer många vara beroende av bilen. Därför bör det ges ekonomiskt stöd till människor för att skaffa miljöbilar eller konvertera fordon till att gå på hållbara bränslen, till exempel biogas.

Jord- och skogsbruk har en nyckelroll i klimatomställningen, då stora mängder kol kan lagras i landskapet. Politiken måste här balansera olika intressen, arbeten och ett aktivt skogsbruk, miljövård och klimat. För att detta ska bli verklighet måste markägare få ersättning för det kol som lagras in i skog och mark. Då kan också skyddsvärd skog som sparas ge en inkomst till markägaren. Så kan vi på samma gång främja Sveriges klimatmål, bevara biologisk mångfald, skapa arbetstillfällen och ge nya inkomstkällor till jord- och skogsbruk.

I omställningen måste allas trygghet garanteras. Ingen ska lämnas efter och välfärden ska vara lika bra över hela landet. Idag har många glesbygdskommuner svårt att finansiera välfärden, trots höga kommunalskatter. Detta måste ändras, du ska ha samma rätt till välfärd var du än bor. Därför vill Reformisterna också att skatteutjämningen mellan kommuner ska stärkas och att staten ska ge ökade medel till välfärd i alla kommuner.

En levande landsbygd får vi genom att skapa förutsättningar för jobb, försörjning och en stark välfärd över hela landet. Hela Sverige ska leva – det är inte plånboken eller var du bor som ska avgöra om du bidrar till klimatomställningen.LÄS MER: LRF:s punkter för starkare tillväxt på landsbygdenLÄS MER: Svenska bönder är en del av framtiden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen