Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 17 augusti 2021

En självklarhet med en landsbygdsminister

"Ska Sverige uppnå klimatmålen, kunna mätta oss invånare med hållbara livsmedel och stärka skogens betydelse som den gröna kolatomen behövs en särskild minister som håller i taktpinnen", skriver Patrik Davidsson (C).

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ett statsråd med ansvar för landsbygds-, jord- och skogsfrågor behövs för att visa hur viktiga dessa frågor är för hela Sveriges utveckling, skriver debattören.
Ett statsråd med ansvar för landsbygds-, jord- och skogsfrågor behövs för att visa hur viktiga dessa frågor är för hela Sveriges utveckling, skriver debattören. FOTO: Peder Karlzen

Stad och land hand i hand är en härlig mening att höra. Och visst är vi många med mig som varje dag tänker att andemeningen i de orden är nyckeln till en hållbar framtid. Men något som fått mig att reagera starkt är att regeringen valt att avskaffa landsbygdsministerposten.

Jag har i många år lyft upp och debatterat landsbygdsfrågor på olika sätt och kanske jag ibland har varit tjatig. Men som inbiten centerpartist, med fötterna i myllan, är jag just nu djupt oroad över regeringens nonchalanta inställning till att en av regeringens viktigaste ministerposter avskaffas.

Självklart behövs det väldigt mycket mer för att utveckla och stärka landsbygdens utveckling än just en landsbygdsminister. Min övertygelse är att ett statsråd med ansvar för landsbygds-, jord- och skogsfrågor behövs. Både för att samordna, men också för att visa hur viktiga dessa frågor är för hela Sveriges utveckling. Ska Sverige uppnå klimatmålen, kunna mätta oss invånare med hållbara livsmedel och stärka skogens betydelse som den gröna kolatomen behövs en särskild minister som håller i taktpinnen.

Jag har förmånen att jobba tillsammans med både små och stora lantbruksföretag som varje dag sliter för att producera goda livsmedel och hållbara material till vardagens olika ändamål. Dessa jord- och skogsbruksföretagare behöver känna politikens uppskattning, inte bara i ord utan också i konkreta handlingar.

Jag är inte statsminister och har inte möjlighet att tillsätta ett statsråd med ansvar för de gröna näringarna och landsbygdens utveckling, men jag hoppas att regeringen ändrar sin flata inställning till landsbygden. Knasiga strandskyddsregler, tokiga förslag som hotar ett hållbart skogsbruk och inte minst häxjakten på jägare och lantbrukare måste få ett slut, och det nu!

Slutligen vill jag återigen trycka på det faktum att en landsbygdsminister inte är hela lösningen. Men jag ser det som en självklarhet att det ska finnas ett statsråd i regeringen med ett engagerat och starkt fokus på landsbygdsfrågorna. Sluta ge bilden av att landsbygden går att sköta lite med vänsterhanden. Tänk om nu, statsministern, och tillsätt en landsbygdsminister!

Patrik Davidsson (C)

LÄS MER: Har statsministern vänt landsbygden ryggen?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen