Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 6 februari 2020

Finns det ingen kontroll från Arlas sida?

Varför vågade inte någon från Arlas eller LRFs ledning ställa upp på en intervju i Uppdrag gransknings program om en mjölkgård i Hälsingland? Det är väldigt lätt att tv-tittarna misstänker att det finns oegentligheter när ingen vågar förklara, anser Åseda LRF-avdelning.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Det är väldigt lätt att tv-tittarna misstänker att det finns oegentligheter när ingen vågar förklara, anser Åseda LRF-avdelning.
Det är väldigt lätt att tv-tittarna misstänker att det finns oegentligheter när ingen vågar förklara, anser Åseda LRF-avdelning. FOTO: Ann Lindén

Vi är många inom jordbruk och på landsbygden som såg Uppdrag gransknings program som visade hur en mjölkgård i Hälsingland misskötte sina kor, och där Arla är köpare av gårdens mjölk.

I början av programmet visades Arlas reklam med välskötta kor, gröna ängar och engagerade duktiga mjölkbönder. Programledaren framhöll också att de allra flesta gårdar sköter sina djur väl.

Men det glöms snart bort bland tv-tittarna, när programmet sen visar hur illa korna sköts på denna gård, riktigt illa. Och det har pågått under flera år tydligen, 38 anmälningar om vanskötsel, Länsstyrelsens ansvariga har varit där och kollat och begärt förbättringar gång på gång.

Programmet visar också Arlas föreskrifter om vad som gäller angående djurhållning för att få leverera mjölk till Arla.

Inte nog med att det är bedrövligt med sådan här djurhållning, vi tycker också att Länsstyrelsens tillsyn tydligen är för svag. Så här långt ska det inte behöva gå. Nog vet vi att det kan bli gräsligt skitigt väldigt fort om en utgödsling brakar ihop och det tar ett tag att få igång den, och att vissa kor ändå kan skita ner sig, men det var inte bara det, utan många magra djur och vissa med svåra skador utan åtgärd.

Allt detta borde Arla ha haft någon kontroll över, annars är de stora orden i bestämmelserna om att få leverera mjölk inte värda något. Arla kommer ju till gårdarna för att hämta mjölk varannan dag, och borde på något vis kunna se när något håller på att gå överstyr. Eller förekommer ingen kontroll alls från Arlas sida?

Vi reagerade väldigt starkt på att inte någon från Arlas ledning vågade ställa upp på en intervju i programmet. Har man inte kunnig personal i ett så stort företag som kan ge svar på frågor rörande en sådan här gård? Det är väldigt lätt att som tv-tittare på sådana här granskande program, misstänka att det finns oegentligheter bakom när man inte vågar ställa upp på en intervju och förklara . Och kanske erkänna ett misstag och jobba för förbättringar.

Vi upplevde verkligen att Arla var fegt i det här läget. Det gagnar inte andra mjölkgårdar som sköter sina gårdar på rätt sätt.

Även LRFs ledning borde vågat ställa upp på en intervju som programledarna önskade. Dessutom kan man fråga sig varför Arla inte har en dialog med LRF och Länsstyrelsen i sådana här fall. Problemen på gården hade ju pågått under en längre tid.

Styrelsen för Åseda LRF-avdelning genom Barbro Vinge och Marie Tover

LÄS MER: ”Ynkligt av Arla att inte svara”LÄS MER: Lena Johansson: ”Att hänga ut enskilda djurägare ingen lösning”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen