Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 4 augusti 2021

"Krav ger möjlighet till mer hållbar matproduktion"

Vi ville lyfta vad Krav-bönder gör för en mer hållbar matproduktion, inte ställa bönder mot varandra, säger Krav i en replik på debattartikeln av Holger Larsson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Kravs regler går längre än vad svensk lagstiftning kräver, men inte för att skuldbelägga någon, skriver Krav i sin replik.
Kravs regler går längre än vad svensk lagstiftning kräver, men inte för att skuldbelägga någon, skriver Krav i sin replik. FOTO: Mats Karlsson

Kravs avsikt med debattartikeln ”Så kan det hållbara jordbruket växa” är inte att ställa bönder mot varandra, så som Holger Larsson enligt sin debattartikel tycks ha uppfattat det. Svenska bönder utför alla ett mycket viktigt arbete för att öka Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel.

Vi vill med vår text lyfta vad Krav-bönder gör för en mer hållbar matproduktion, och peka på betydelsen av Krav-certifierad och ekologisk produktion, bland annat av dessa skäl:

Ekologisk matproduktion sker utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel, vilket ger bördigare jordar, renare vatten, mindre kemikalier i böndernas arbetsmiljö och större biologisk mångfald.

Ökad ekologisk matproduktion går i linje med EU-kommissionens strategi Från Jord till bord som släpptes våren 2020. EU-kommissionens mål är att den ekologiska produktionen i Europa ska öka från cirka 8 till 25 procent fram till år 2030.

Extremväder, översvämningar och skogsbränder blir allt vanligare, och det blir allt tydligare att vi måste ställa om vår matproduktion så den blir mindre klimatbelastande och mer hållbar.

Krav-certifierad produktion går längre än EU:s minimiregler för ekologisk produktion, exempelvis när det gäller energianvändning, striktare reglering av tungmetaller och åtgärder för att motverka övergödning. Kravs regler går också längre än svensk lagstiftning kräver, men inte för att skuldbelägga någon.

Krav innebär en möjlighet för lantbrukare – som vill och kan – att ställa om sin produktion, så att den blir mer hållbar och ger bättre betalt för de insatser som görs och som gynnar klimat, miljö och djurvälfärd. Krav-märkt mat är ett sätt att guida konsumenter och uppköpare till mer hållbara livsmedel.

Jonas Carlberg, affärsområdeschef för lantbruk på Krav

LÄS MER: ”Krav ställer lantbrukare i skamvrån”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen