Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 3 augusti 2021

"Krav ställer lantbrukare i skamvrån”

Krav ställer 73 procent av lantbrukets utövare i skamvrån för att de bedriver sina företag på de företagsekonomiska villkor samhället erbjuder.

Det skriver debattören Holger Larsson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Det är ett allvarligt övertramp Krav gör mot umgängestonen inom näringen, anser debattören.
Det är ett allvarligt övertramp Krav gör mot umgängestonen inom näringen, anser debattören. FOTO: Pressbild

I lokalpressen läser jag en debattartikel med rubriken ”Så kan det hållbara jordbruket växa”. Med stigande förvåning läser jag inlägget som undertecknats av affärsområdeschefen för lantbruk på Krav. Han konstaterar att andelen Jordbruksmark där ekologisk odling bedrevs förra året var 27 procent och att de som ställt om gör en stor miljöinsats. ”De säger nej till naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, de använder odlingsmetoder som ökar den biologiska mångfalden och samtidigt minskar utsläppen av växthusgaser. De är vardagens miljöhjältar”.

Det är omöjligt att läsa detta utan att dra slutsatsen att de som inte bedriver ekologisk odling sysslar med något som inte är bra. Tillgång till kreatursgödsel är ett villkor för uthållig ekologisk produktion med de livsmedelspriser som gäller idag. Det är marknaden som styr anslutningen till ekologisk odling. De lantbrukare som ställer om av enbart ideologiska skäl är nog lätträknade.

Historiskt har det varit en mer eller mindre tyst överenskommelse inom näringen om neutralitet gentemot produktionsformer som är godkända av de lagar och förordningar som gäller för lantbruket. Jag kan inte se annat än att här ställs 73 procent av lantbrukets utövare i skamvrån för att de bedriver sina företag på de företagsekonomiska villkor samhället erbjuder. Det är ett allvarligt övertramp Krav här gör mot umgängestonen inom näringen.

Holger Larsson, Tibro

LÄS MER: ”Krav ger möjlighet till mer hållbar matproduktion”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen