Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 6 februari 2020

”LRF:s Palle Borgström skulle kommentera – men SVT avböjde”

LRFs omsorgsgrupp har besökt gården som visades i Uppdrag gransknings program flera gånger för att hjälpa till att få ordning på verksamheten.

LRFs ordförande Palle Borgström erbjöd sig också att kommentera programmet i SVT Aktuellt, men redaktionen avböjde.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ulf Wallin är LRF:s presschef.
Ulf Wallin är LRF:s presschef. FOTO: Sören Andersson

Svenska bönder och LRF driver aktivt frågan om djuromsorg i samverkan med branschföretag, näringen och myndigheter. Vi tar allvarligt på uppgifter om att djur far illa. Det som visats i Uppdrag granskning är en enskild händelse, men en för mycket.

Tyvärr finns det alltid undantag och sorgliga händelser inom alla yrken. Vi samlar nu hela branschen för att gemensamt hitta förbättringar för att tidigare upptäcka och åtgärda misstänkta fall av vanvård. Målet är att på ett tidigt stadium kunna hjälpa företagaren att få ordning på sin verksamhet och leva upp till god djuromsorg.

LRF klargjorde i Uppdrag granskning att inga djur ska fara illa på svenska gårdar. Att vår kommentar blev kort berodde på att redaktionen klippte och tog med det som passade programmets dramaturgi. LRFs omsorgsgrupp har besökt gården flera gånger för att hjälpa till att få ordning på verksamheten.

Vi erbjöd även att LRFs förbundsordförande Palle Borgström skulle kommentera programmet i Aktuelltstudion, men SVT avböjde.

LRF har gjort tre olika utspel externt: Ett där vi samlar hela branschen för att tidigare fånga upp gårdar med problem, ett där vi vänt oss till media och berättat att det som visas i tv hör till undantagen, den övervägande delen av svenska bönder sköter sina djur på ett fantastiskt sätt. Och slutligen bjuder mer än 60 svenska mjölkbönder in medierna till sina väl fungerande gårdar.

Ulf Wallin,

Presschef LRF

LÄS MER: Arla: En enskild bonde ska inte diskuteras i mediaLÄS MER: Finns det ingen kontroll från Arlas sida?LÄS MER: ”Ynkligt av Arla att inte svara”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen