Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 13 februari 2019

Moderatkvinnorna: ”Djurterroristerna måste stoppas”

Ingen ska behöva vara rädd för att man har aktivister runt husknuten. Lag och ordning måste upprätthållas, skriver Moderatkvinnorna i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Det måste bli stopp för organiserad civil olydnad som har blivit en inkörsport till organiserad brottslighet på landsbygden, skriver Moderatkvinnorna i ett debattinlägg.
Det måste bli stopp för organiserad civil olydnad som har blivit en inkörsport till organiserad brottslighet på landsbygden, skriver Moderatkvinnorna i ett debattinlägg. FOTO: Privat

Under de senaste åren har vi sett en upptrappning av brottsligheten mot djurhållare, politiker och jägare, på ett sätt som aldrig får normaliseras eller accepteras av ett samhälle. Hot, trakasserier, stöld, olaga intrång, gravskändning, mordbrand och skadegörelse riktas inte bara mot enskilda näringsidkare utan även mot familjer och närstående.

Detta är i dag vanligt förekommande och mycket svårt att hantera för rättsväsendet, då dessa autonoma grupper ofta är maskerade. Familjer, näringsliv och livsmedelsförsörjningens existens hotas i dag av att demokratins principer sätts ur spel av människor som anser sig stå över demokratin och lagen. Här har regeringen misslyckats och vi Moderatkvinnor hoppas att de nu tar detta för den allvarliga fråga som det är. Sverige behöver åtgärder nu.

Nyligen har vi kunnat följa en serie artiklar i Göteborgs-Posten där denna typ av brottlighet granskas. De skriver bland annat: ”De anlägger bränder, mordhotar barn och skrämmer en hel yrkeskår till tystnad. Trots det har Säkerhetspolisen slutat kartlägga de militanta djurrättsaktivisterna i Sverige.”

Organiserad civil olydnad har blivit en inkörsport till organiserad brottslighet på landsbygden och måste hanteras nationellt. Den här typen av brottslighet måste tas på större allvar, och straffpåföljderna behöver bli strängare. För att vår demokrati och näringsfrihet ska kunna värnas, krävs ett bättre skydd och en nationell samordning mot den här typen av hot och brott.

Vad gör regeringen? Många riksdagsledamöter i Sveriges riksdag har skrivit frågor och interpellationer i ämnet. Vi behöver få reda på vad regeringen har för avsikt att göra. Har regeringen för avsikt att stärka polisens befogenheter för att bekämpa autonoma gruppers framfart?

Hur agerar de för att hantera konsekvenserna av de hot och trakasserier som människor i dag blir utsatta för? I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill, men man får inte bete sig hur som helst. Brotten mot djurhållare, politiker och jägare samt deras familjer blir fler och allt grövre och polisanmälningar läggs systematiskt ner.

Det är inte något vi kan låta fortgå. Vi tror att detta på sikt hotar hela den svenska landsbygden. Det hotar såväl det ansvar och känsla för etisk djurhållning såsom den ansvarskänsla för vår natur, som under generationer byggts upp runt omkring i landet.

En demokrati bygger på att på att alla medborgare har fri- och rättigheter. Lag och ordning måste upprätthållas, det är centralt för att demokratin ska fungera. Vi Moderatkvinnor vill att polisen ska få mer resurser, men inte bara mer pengar utan också ett tydligt uppdrag att samordna arbetet kring djurrättsterrorism över hela landet.

Vi behöver se över om djurrättsterrorism ska ha egen brottsrubricering och om det kanske till och med ska klassas för vad det faktiskt är – terrorism. Avslutningsvis så behöver vi vara tydliga med att äganderätten är grundlagsskyddad och den måste respekteras samt att näringsfriheten måste stärkas. Ingen ska behöva vara orolig att lägga sig på kvällen för att man kanske har människor på gårdsplanen, aktivister runt husknuten eller hot i inkorgen.

Alexandra Anstrell (M),

Moderatkvinnorna

LÄS MER: Polisen: ”Vi prioriterar inte ned trakasserier mot lantbrukare”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen