Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 9 mars 2021

Ökat stöd till bönder – ett vaccin mot en hungerpandemi

Sverige kan bidra till att bygga en bättre värld efter pandemin. Det kräver vaccin, men också ökade insatser för att skapa starka samhällen som är bättre rustade mot alla former av kriser, skriver företrädare för We Effect.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Teressa Mauride är bonde i Mocambique, en av dem som drabbas hårdast av pandemins effekter.
Bild 1/2 Teressa Mauride är bonde i Mocambique, en av dem som drabbas hårdast av pandemins effekter. FOTO: Edson Artur
Bild 2/2 FOTO: boezie

Hela världen behöver vaccin för att stoppa coronapandemin, men lika fullt behövs ett kraftfullt botemedel mot krisens ekonomiska effekter. Sverige kan spela en avgörande roll för att motverka en hungerpandemi. Låginkomstländer måste få stöd att öka sin egen matförsörjning.

FN varnar för att fler riskerar att dö av hungern än covid-19, att utvecklingen går bakåt i världen för första gången på 30 år. Vi, representanter för företag och organisationer som står bakom We Effect, kan intyga allvaret. Vi har tillsammans i en digital delegationsresa mött människor i Mocambique som tillhör de som drabbas hårdast av pandemins effekter. I provinsen Niassa är 43 procent av barnen undernärda.

Fattigdomen och hungern är störst på landsbygden, men där finns även lösningarna. Enligt Världsbanken är tillväxt inom jordbruket i fattiga länder minst dubbelt så effektivt för att minska fattigdom jämfört med tillväxt inom andra sektorer. Med rätt insatser till bönder ökar den inhemska livsmedelsförsörjningen i fattiga länder. Det minskar sårbarheten vid kriser tack vare ökad självförsörjning, så att alla kan åtnjuta sin rätt till mat. Ett ökat stöd till jordbruk skapar jobb och bidrar till ökad trygghet i samhället.

Bönder som odlar hållbart är också centrala för att motverka klimatförändringarnas effekter och kan bidra till ökad biologisk mångfald. Detta är insikter som ligger bakom Sveriges livsmedelsstrategi, och de är lika giltiga i länder där hungern ökar.

Därför menar vi att bistånd till småskaliga bönder måste öka kraftigt. I dag går bara 2,6 procent av svenskt bistånd till jordbruk, visar en färsk rapport från We Effect och Vi-skogen. Sverige har riktat särskilda stöd till FN:s mat- och jordbruksorganisationer i spåren av pandemin. Nu behöver detta följas av tydliga och långsiktiga prioriteringar på ökad matproduktion inom det svenska biståndet. Andelen borde minst fördubblas för att hamna i nivå med det internationella genomsnittet.

I september arrangeras FN Food Systems Summit, ett globalt toppmöte om behovet av att förändra världens matsystem. Dialogen inför och själva mötet är ett utmärkt tillfälle för Sverige att markera vikten av att adressera hungerns grundorsaker och bli en global röst mot hungern. Även om vi är ett litet land är vi ledande inom flera centrala internationella frågor. Vi kan och bör bli det även i kampen mot hungern.

Sverige kan bidra till att världen byggs tillbaka bättre efter pandemin. Det kräver vaccin. Men också ökade insatser för att skapa starka samhällen som är bättre rustade mot alla former av kriser, där inget barn behöver gå hungrigt. Att öka stödet till småskaliga bönder i länder som Moçambique är helt avgörande för detta.

Lotta Folkesson, ordförande We Effect och förbundsstyrelseledamot LRF, Erica Lundgren, VD, OK Västerbotten och representant OK-föreningarna, Helen Persson, medlemschef, Konsumentföreningen Stockholm, Anders Lago, ordförande, HSB, Britta von Schoultz, kommunikationsdirektör, Riksbyggen och Anna Tibblin, generalsekreterare, We Effect.

LÄS MER: Stöd bönderna att bekämpa hungernLÄS MER: We Effect om coronaviruset: Framtiden definieras nu

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen