Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 24 april 2020

Otidsenlig arrendelag slår undan fötterna för nya jordägare

Vart tog förslaget om en ändring av Jordabalken vägen? Den otidsenliga lagen sätter käppar i hjulen för många som gjort generationsskifte eller köpt mindre gårdar, anser debattören.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Den otidsenliga lagen sätter käppar i hjulen för många som gjort generationsskifte eller köpt mindre gårdar, anser debattören.
Den otidsenliga lagen sätter käppar i hjulen för många som gjort generationsskifte eller köpt mindre gårdar, anser debattören. FOTO: Istock

Jordabalken i sin nuvarande form med besittningsskydd för sidoarrenden, måste ses över. På många ställen förstärker lagen den i maktposition, storbonden, som även är arrendator.

Det gör det nästan omöjligt för den lilla jordägaren, småbonden och entreprenören, att få kontroll över sin egen mark om arrendatorn missköter sig.

Förhållandet mellan arrendator och jordägare har förändrats på många ställen i Mellansverige där jag bor. Här är det nästan uteslutande storbonden på orten som är i maktposition, har de ekonomiska musklerna, äger den största delen av marken och arrenderar nästan all övrig mark.

Har storbonden tillskansat sig tre- eller femårigt sidoarrende (med besittningsskydd) av tidigare jordägare, så har hen lagen på sin sida, sitter säkert, kan skrävla under storvästen och bete sig nästan hur som helst. Den rättslöse lille jordägaren, småbonden och entreprenören, tvingas då att acceptera och buga eller försöka ta kampen för sin egen mark.

Det är helt sjukt att vi 2020 fortfarande har delar i arrendelagen som helt åsidosätter äganderätten och binder över både generationsskiften och nya ägare. Slutade vi inte under medeltiden att tvinga barn och nya ägare att ta över skuld och ed?

Grundtanken med jordabalken är bra, att skydda den i underläge. Men lagen måste ses över och bli mer progressiv, framförallt inom området besittningsskydd för sidoarrenden. Det måste ju gå att få till ändringar utan att det drabbar skötsamma arrendatorer och deras garanti att inte bli utkastade om en jordägare missbrukar uppsägning för att trissa upp arrendepriset.

I tider där vi drar allt mer mot småskalighet, närodlat, ekologiskt och mer samarbete mellan bönder, sätter den här otidsenliga lagen käppar i hjulen för många som gjort generationsskifte eller köpt mindre gårdar. Visst, det går att processa vid misskötsamhet eller försöka göra återinträde, men det krävs väldigt mycket på fötterna, tar tid och kraft och kostar pengar.

Var tog förslaget till ändring av lagen vägen?

Peter Dahlkvist,

Säter

LÄS MER: Så mycket kostar arrenderad jordbruksmark (2019)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen