Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 10 oktober 2018

”Varför svartmålar Krav största delen av livsmedelsproduktionen?”

Det går att maximera miljö- och klimatnytta samtidigt som man ökar livsmedelsproduktionen, skriver Martin Krokstorp från Sveriges Spannmålsodlarförening och bjuder hem Kravs VD till sin gård.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Martin Krokstorp, Sveriges Spannmålsodlarförening, tycker att Krav svartmålar största delen av livsmedelsproduktionen.
Martin Krokstorp, Sveriges Spannmålsodlarförening, tycker att Krav svartmålar största delen av livsmedelsproduktionen. FOTO: Stefan Lindblom

Svar till Anita Falkenek, VD Krav:

I Land Lantbruks Debatt 4/10 avslutar Anita Falkenek sitt inlägg med de mycket kloka orden;

”Forskning pekar på att klimatet förändras. Det gör det viktigare än någonsin att satsa på en mer hållbar livsmedelsproduktion både i Sverige och runtom i världen. Vi kan klara det om vi gör det tillsammans!”

Häri är vi helt eniga! Därför är det både märkligt och tråkigt att Krav, i såväl denna artikel som i tidigare utspel, inte kan låta bli att svartmåla och utesluta den största delen av svensk livsmedelsproduktion. Vad hände med ”tillsammans”?

Under punkt 2 i Anita Falkeneks inspel finns flera mycket viktiga komponenter för att ytterligare förbättra svensk livsmedelsproduktion. Ökad mullhalt, ökad koldioxidinlagring, robustare system för ökad tålighet mot extremväder, ökad biologisk mångfald och färre naturfrämmande kemikalier nämns.

Mycket märkligt; detta är ju parametrar som alla stämmer in med mitt eget lantbruk, och jag stämplas ju som ”konventionell”?!

Det ser jag som ett tydligt bevis på hur sorgligt det är att ledande personer i större organisationer i vår egen näring, målar världen i bara svart och vitt, när mångfalden kan ökas väsentligt när hela paletten används.

Jag tycker också att Anita Falkenek glömmer ett par parametrar som är centrala för en hållbar framtida livsmedelsförsörjning.

Då tänker jag främst på det viktiga arbetet med att nyttja odlingssätt som minimerar användningen av fossila bränslen, i kombination med att vi samtidigt ska värna jordbruksmarken, och därmed sträva efter en så hög produktion av livsmedel per ytenhet som möjligt. Hur ser Krav på förhållandet energiåtgång per kilo livsmedel?

I alla stadsnära odlingsområden i Sverige brottas vi inom lantbruksnäringen med frågan om att värna jordbruksmarken och vikten av varenda ytenhet för att kunna klara livsmedelsförsörjningen.

Kan Krav stå bakom och driva den debatten när de själva förespråkar odlingsval som tummar på möjligheterna till en så hög livsmedelsproduktion som möjligt på kvarvarande ytor?

Jag välkomnar gärna Anita Falkenek med flera hem till min gård, så ska jag förklara djupare hur det är möjligt att optimera miljö- och klimatnyttan, och samtidigt sörja för en ökad svensk livsmedelsproduktion för framtiden.

Martin Krokstorp,

Sveriges Spannmålsodlarförening

LÄS MER: Anita Falkenek: ”Vi måste satsa på hållbar livsmedelsproduktion”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen