Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 24 november 2020

Vegetarisk mat får inte bli norm

Vegetariska eller veganska rätter får inte bli norm vid offentligt finansierade verksamheter. Det gäller allt från skolor till sjukhus, institutioner och myndigheter, anser Landsbygdspartiet.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Morotsbiffen får inte ersätta en riktig biff vid offentliga måltider, anser Landsbygdspartiet.
Morotsbiffen får inte ersätta en riktig biff vid offentliga måltider, anser Landsbygdspartiet. FOTO: Tomas Södergren

Köttkonsumtionen är idag utsatt för diverse smutskastningskampanjer. Ohälsosamt och skadligt för klimatet och miljön är argument som ofta används.

De vetenskapliga rapporternaavlöser varandra med olika besked. WWFs köttguide får kött från djur som betar naturbeten numera grönt ljus. Detta ligger till stor del i linje med vad Landsbygdspartiet förespråkar. Vi vill stimulera till fler betande djur. Den överlägset största nyttan är för den biologiska mångfalden. När flinka mular betar våra vackra hagmarker, så räddar det många rödlistade växter. Betet sker dessutom huvudsakligen på marker som inte är lämpade eller ens möjliga att odla annat än skog på.

Kött i lagom mängder är dessutom en mycket bra näringskälla för framförallt växande barn och ungdomar. Merparten av svenskarna föredrar en varierad kost, där kött är en naturlig del. Därför är det av yttersta vikt att inte tillåta att vegetariskt eller veganskt blir norm.

Att skolor ibland har en vegetarisk rätt är inget konstigt. Vi äter av tradition ibland till exempel bara pannkakor, soppa, sallad eller gröt. Men det ska inte vara tillåtet att vid offentligt finansierade verksamheter införa vegetariskt eller veganskt som norm. Det gäller allt från skolor till sjukhus, institutioner och myndigheter. Kort sagt, all offentligt finansierad verksamhet.

Man ska dock ha möjlighet att servera ett vegetariskt alternativ till dem föredrar det. Sedan ska vi i princip helt använda svenska råvaror, såväl animaliska som vegetabiliska.

Okunskapen bland beslutsfattare och lobbyister i detta ämne är antingen skrämmande låg, eller enligt en illa dold agenda. Man blandar ofta ihop miljö och klimat. Kornas pruttar pekas ut som en miljöbov. Men det är inte miljön som drabbas, utan klimatet. Vilket egentligen inte heller drabbas, då växterna som kons mage bryter ner, ändå hade brutits ned och gett utsläpp, fast på längre sikt. Miljön däremot, gynnas kraftigt av betande djur. Kon är den biologiska mångfaldens räddare.

Så varför inte sluta det naturliga kretsloppet som vi allätare är en del av? Den svenska kon betar gräs och örter, som inte människan äter. Vi njuter av kons mejeriprodukter och kött. Vinnare blir naturen och miljön. Att köpa vegetabilier från hela världen och ersätta högklassigt svenskt kött med är förmodligen bland det sämsta man kan göra, både för miljön och klimatet. Dessutom är det ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Tror inte någon vill ha ett ”veganskt landskap” där det inte finns några hagmarker utan där de enda öppna områdena – frånsett städernas asfalt och betong – är åkrar och kalhyggen.

Anders Persson, partiordförande, Claes Littorin, Eva Fägerskjöld, Åsa Gärdén, Magnus Malmsten, Annica Haag

Landsbygdspartiet oberoende

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen