Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 21 november 2018

”Har politikerna glömt Livsmedelsstrategin?”

En extra vecka ledigt för barnfamiljerna var värd drygt 30 miljarder mer än tryggheten att kunna försörja folket med mat. Har politikerna glömt Livsmedelsstrategin? Det undrar Kerstin Herbertsson, Jämjö.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Årligen försvinner runt 600 hektar fin åkermark under hus och vägar, skriver Kerstin Herbertsson.
Årligen försvinner runt 600 hektar fin åkermark under hus och vägar, skriver Kerstin Herbertsson. FOTO: Bengt Andersson

Undrar om våra politiker minns att de för ett par år sedan totade ihop ett dokument som de kallade ”livsmedelsstrategin”, och nederst på detta papper fick många tunga politiker pränta ner sina namn för att visa att detta var allvarligt och seriöst menat. Vi skulle självklart också öka vår självförsörjningsgrad och värna svenskt lantbruk. Nu hade böndernas varningar tystats och folkets oro lugnats.

I somras stod vår regering i torkans spår och lovade att inga lantbruksdjur skulle behöva nödslaktas, och börsen skulle generöst öppnas med 1,2 miljarder fördelat på tre år i ett krispaket till bönderna.

1,2 miljarder till den näring som ska försörja hela vår befolkning med mat och öppna landskap. Vill bara nämna att en extra ledig vecka för barnfamiljer var så viktig för vår regering, så där vände de minsann ut och in på hela börsen då detta visst var värt hela 32 miljarder kronor. Tänk att en extra vecka ledigt för barnfamiljerna är värd drygt 30 miljarder mer än tryggheten att kunna försörja befolkningen med mat.

Åkte förbi Ramdalaslätten och läste skyltarna på åkrarna om hur mycket av denna fina jord som ska offras för en stor bred motorväg, som även sänker grundvattennivån. Man kanske kunde tänka sig att de styrande tänkt efter en gång till efter denna sommars katastrofala torka. Årligen försvinner cirka 600 hektar fin åkermark under hus och vägar.

Hur ska någon kunna förklara detta för nästa generation, som kommer att få importera maten dyrt från länder där varken djurskydd eller rädsla för hormoner eller antibiotikaresistens finns. Är det verkligen viktigare med flotta motorvägar än att nästa generation ska ha riktig mat på bordet och bli botade med antibiotika när de blir sjuka?

Att regeringen skulle stå för sitt löfte att inga djur skulle behöva nödslaktas och destrueras tack vare torkan och att slakterierna inte tar emot djuren. Tja, det gjorde de förstås inte. Det löftet likväl som livsmedelsstrategin var bara ett spel för gallerierna. Hade den menat allvar så hade den påkallat krissituation.

Den hade även kunnat sätta press på slakterierna att frysa ner kött till senare konsumtion. Slakterierna vill inte ha extra utgifter i form av fryslagring, så istället får bönderna ta kostnaden genom att skjuta sina fina friska djur och skicka till förbränning, istället för till konsumtion.

Kerstin Herbertsson,

Mjölkbonde, Jämjö

Relaterade artiklar

Till toppen