Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 4 augusti 2021

Har statsministern vänt landsbygden ryggen?

Sverige är nu det enda EU-land där inte jordbruks- och landsbygdsfrågorna har en särskild minister. I veckans ledare oroar sig Lena Johansson över att näringsministern, som övertagit ansvaret, tvingas splittra sig över ett så brett ämnesområde.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 De gröna näringarna är aktuellare och viktigare än på mycket länge, för långt fler än bönderna. Det skriver Lena Johansson i veckans ledare.
De gröna näringarna är aktuellare och viktigare än på mycket länge, för långt fler än bönderna. Det skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Inför senaste riksdagsvalet var landsbygden het. Statsministern åkte på turné i glesbygden och lovade satsningar för att hela Sverige skulle kunna leva. Tre år senare ombildar samma statsminister sin regering och avskaffar landsbygdsministern. För första gången på drygt 120 år har Sverige varken någon jordbruks- eller landsbygdsminister, och symbolvärdet är tungt.

Sverige är nu det enda EU-land där inte jordbruks- och landsbygdsfrågorna har en särskild minister. Inte blev det bättre när näringsministern, som övertagit ansvaret, valde att inte närvara vid EUs jordbruksministermöte, och i stället skickade en ambassadör.

I sak behöver det inte vara en nackdel att Ibrahim Baylan tar över ansvaret för landbygdsfrågorna. Han är en erfaren politiker med pondus som kan komma väl till pass när de inrikespolitiska knutarna i jord- och skogsbruket ska lösas upp. Men med tanke på vilka avgörande frågor som ska beslutas den närmaste tiden både i Sverige och EU, och den nyckelroll som de gröna näringarna har i omställningen till ett hållbart samhälle, oroar det att den ansvarige ministern tvingas splittra sig över ett så brett ämnesområde.

Det finns också en vitt spridd missuppfattning om att jordbrukspolitiken enbart är till för bönderna. Och med så få aktivt sysselsatta inom jordbruket behövs väl ingen jordbruksminister, eller? I själva verket är de gröna näringarna aktuellare och viktigare än på mycket länge, för långt fler än bönderna. Har statsministern redan glömt oron för hur livsmedelsförsörjningen skulle fungera under pandemin? Eller hur viktigt det är med en inhemsk livsmedelsproduktion med anledning av klimatförändringar och de ökade spänningarna i säkerhetspolitiken? Och vem ska tillfredställa det växande behovet av bioenergi om inte de gröna näringarna kan göra det?

Det kommer att bli minst sagt intressant att följa regeringens och näringsministerns agerande i lantbruks- och landsbygdspolitiken under hösten. Ska Miljöpartiet tillåtas att reducera jord- och skogsbruket till en miljöfråga? Och kan Centerpartiet påstå sig vara ett parti för landsbygdsväljarna om det stödjer en statsminister som vänder ryggen åt landsbygden?LÄS MER: ”Hur ser framtidens bonde ut?”LÄS MER: Ett hot mot svensk livsmedelsproduktion

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen