Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 8 april 2020

I krisen längtar svensken till landsbygden

I kristider ökar landsbygdens attraktionskraft eftersom det är där de livsviktiga naturresurserna finns. Men storstadsmänniskan får gott vänta med att resa dit tills smittrisken avtar, skriver Tove Mellgren.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Tove Mellgren skriver ledare i Land Lantbruk.
Tove Mellgren skriver ledare i Land Lantbruk.

”Kom inte hit.”

Det är budskapet som landsbygden just nu skickar till storstäderna. Coronakrisen är världsomspännande och både medicinsk och ekonomisk, men smittspridningen ser väldigt olika ut på olika platser.

Hittills är smittan mest spridd i storstadsområdena. I Stockholm har vardagen redan påverkats markant och vårdpersonalen jobbar under ansträngda förhållanden.

I centralstyrda Frankrike skickas patienter från huvudstaden Paris ut i andra delar av landet för vård. I Finland har regeringen satt hela Helsingforsregionen i karantän. I Norge råder förbud mot att åka till ”hytterna” över påsk.

Storstadsmänniskan är just nu en potentiell smittspridare. I Sverige har kommunala företrädare därför uppmanat människor med fritidsboende på Öland, Gotland, Västkusten och Österlen att inte komma dit i påsk. I de norra delarna av Sverige har skidanläggningarna stängt.

Västkustkommunerna Sotenäs och Orust har beslutat att trotsa Socialtjänstlagen och inte ge hemtjänst till besökare eller deltidsboende. Vården och andra resurser måste i första hand gå till skattebetalarna i kommunerna och regionen.

Att begränsa människors resande är en stor inskränkning för individen. Det får också stora konsekvenser för ekonomin. Besöksnäringen är en viktig industri, även på landsbygden. Den skapar arbetstillfällen och därför har den just nu stora bekymmer.

Så varför söker sig storstadsmänniskor till landsbygden just nu? I en krissituation behöver man i första hand täcka tre grundläggande behov: värme (som ofta är synonymt med energi), vatten och mat. Alla dessa saker kan vara svåra att få tag på i en tätort. Däremot finns de lättare till hands på landsbygden.

I vårbrukstider kan landsbygden i år även erbjuda arbetstillfällen. De gröna näringarna behöver tusentals säsongsanställda inom de närmaste månaderna eftersom arbetskraft från utlandet har svårt att ta sig hit. Det var även symbolistiskt viktigt att jordbruket blev klassat som samhällsviktig verksamhet, vilket förhoppningsvis leder till en uppgradering av näringen (se tidigare ledare i Land Lantbruk).

I dessa oroliga tider ökar alltså landsbygdens attraktionskraft. Det är där de livsviktiga naturresurserna finns. Men storstadsmänniskan får gott vänta med att resa dit till dess att smittrisken avtar.

LÄS MER: Lena Johansson: ”Kanske kommer lantbruket att uppvärderas nu?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen