Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 11 augusti 2021

Jordbruket blir inte klimatvänligare av att lägga ned

Sverige är i den absoluta framkanten vad gäller låga utsläpp per producerade enheter jordbruksprodukter. Det säger sig självt att utsläppen ökar om mer av livsmedelsproduktionen flyttar utomlands, skriver Ester Hertegård i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 I fråga om klimatet måste ambitionerna sträcka sig längre än landets gränser, skriver Ester Hertegård.
I fråga om klimatet måste ambitionerna sträcka sig längre än landets gränser, skriver Ester Hertegård.

Det är bra att ha höga ambitioner, i fråga om klimatet måste ambitionerna dock sträcka sig längre än landets gränser. Trots den lättillgängliga insikten om att Sverige inte står för särskilt stor del av de globala växthusgasutsläppen och att den största puffen för klimatet är att hjälpa till att minska utsläppen i andra länder, så är prioriteringen från svenskt håll ofta ytterligare nationella utsläppsminskningar. Inte sällan till ett högt pris.

Det finns ett begrepp som kallas för koldioxidläckage. Med det åsyftas att utsläpp från viss produktion flyttar till andra länder när de inte längre får produceras inhemskt. Sverige är i den absoluta framkanten vad gäller låga utsläpp per producerade enheter jordbruksprodukter. Det säger sig självt att utsläppen ökar om mer av livsmedelsproduktionen flyttar utomlands.

Det går inte att producera alla typer av livsmedel i Sverige, men det finns definitivt möjlighet att producera mer än vad som görs idag. Att inte prata om konkurrenskraftighet för svenska jordbruk i samma veva som utsläppsminskningar är därför ett misstag.

Således är utredningen ’Vägen mot fossiloberoende jordbruk’ (SOU 2021:67) en fröjd att läsa. I ett ämne, klimatpolitik, där jordbrukare ofta utmålas som problem som ska straffas för sin påverkan på miljö och klimat ges nu välbehövliga perspektiv. Utredaren, LRF:s tidigare ordförande och numera Jönköpings läns landshövding Helena Jonsson, sätter hårt mot hårt i sina förslag. Om nödvändigt drivmedel ska bli långt dyrare för svenska jordbrukare än för konkurrerande jordbruksnationer så måste de kompenseras med kostnadslättnader. För klimatets och miljöns skull.

Så för att dieselskatteåterbäringen ska kunna tas bort föreslås ett jordbruksavdrag. Idén är lika enkel som den är briljant. Jordbruksföretag ska få en skattelättnad om sju procent som görs i företagets inkomstdeklaration.

Än är det bara förslag från en utredning, det återstår att se vad som blir verklighet. Men Jonsson är tydlig med att förslagen hör ihop. Ytterligare klimatåtgärder måste paras med insatser för konkurrenskraften. Världens klimatvänligaste jordbruk gör ingen nytta om det läggs ned.LÄS MER: ”Svenskt jordbruk måste höras i klimatdebatten”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen