Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 31 januari 2019

”Terrorn mot bönder måste stoppas”

Det räcker inte längre med bara sympati. Ansvariga ministrar måste göra något radikalt så att det blir slut på aktivisternas terror mot svenska djurbönder.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Djurrättsaktivister demonstrerar utanför en mingård i Falkenberg.
Djurrättsaktivister demonstrerar utanför en mingård i Falkenberg. FOTO: Lotta Bäckberg

Det måste bli stopp på terrorn mot djurbönderna. Justitieminister Morgan Johansson (S) har flera gånger sagt att han ser allvarligt på brotten. Trots det händer inget radikalt, samtidigt som förföljelserna ökar.

”Plågar man djur ska man ha en besvärlig vardag”, säger en av aktivisterna i en intervju i Göteborgs-Posten. Aktionerna mot svenska djurbönder försvarar han med att ”bara för att det är olagligt innebär det inte automatiskt att det är fel”.

En rättstat kan inte acceptera att medborgarna sätter sig över lagen. Enskilda personer ska inte avgöra vad som är rätt eller fel och utdöma ”straff” mot dem de anser vara skyldiga. Deras aktioner är inget annat än kriminella handlingar som måste stoppas. Det är inte ett hot mot yttrandefriheten att förbjuda demonstrationer på någons privata gårdsplan.

I en kartläggning av trakasserierna i Göteborgs-Posten vittnar de drabbade bönderna om hur även deras minderåriga barn och andra familjemedlemmar förföljs. Anonyma dödshot, yxor som kastas in genom fönstret, gravstenar i trädgården och maskerade demonstranter på gårdsplanen är något som de tvingats vänja sig vid.

2014 togs ansvaret för bevakningen av djurrättsaktivister från Säpo med motiveringen att ”djurrättsrörelsen inte riktar sina brott mot någon av demokratins grundläggande funktioner”. Senare togs också den gemensamma brottskoden för dessa brott bort, bland annat för att det kunde räknas som åsiktsregistrering.

Men i förlängningen blir det ett hot mot demokratin om laglydiga, seriösa företagare som ska förse oss andra med mat inte kan göra sitt arbete. Medan djurrättsaktivisterna organiserar sig i världsomspännande nätverk kan svensk polis i brist på brottskod inte ens få en nationell överblick.

I Australien startades i dagarna kampanjen #protectourfarms (skydda våra gårdar) som en motattack mot aktivisternas hot. Där har aktivisterna publicerat en interaktiv karta på nätet där alla djurhållare och slakterier märkts ut. Klickar man på en gård får man upp gps-koordinaterna och kan lätt hitta dit. Det är bara det senaste i en lång rad av förföljelser.

Nu säger också inrikesminister Mikael Damberg att han provoceras av attackerna. Men sympati räcker inte längre. Han bör snarast kalla till sig justitieministern, och kanske även landsbygdsministern, och se till att terrorn får ett slut.

Har du drabbats av djurrättsaktivister eller känner du till någon annan som gjort det? Mejla oss och berätta på red@landlantbruk.se. Skriv #rörinteminbonde i ämnesraden.

LÄS MER: Lena Johansson: ”Nu räcker det, skydda djurbönderna”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen