Satsar framåt på ekologisk mjölk

När andra ekologiska producenter kastar in handduken väljer Lövåsa att satsa framåt. Gården har nyligen gått in i en helt ny produktion och bästa tipset från Emilia Astrenius är att se till att ha roligt på jobbet – för bara då blir det riktigt bra.

Lövåsa gård
Götene
Emilia Astrenius
Dag Arvidsson
Christian Eriksson (ansvarig för växtodling)
Dag Arvidsson och Emilia Astrenius inledde sitt kompanjonskap för några år sedan i syfte att Emilia Astrenius så småningom ska ha tagit över bolaget. FOTO: DANIEL STRANDROTH

Våren är årets mest hektiska tid på ett lantbruk. Men också den bästa tiden, enligt Emilia Astrenius på Lövåsa gård utanför Götene i Västergötland. Vårbruket är i gång. Förra veckan var det kosläpp och nu håller hon som bäst på att dirigera ut ungdjuren till olika beteshagar runt om i trakten.

– Det är också nu korna trivs som bäst. Det är lagom varmt och lagom regn och mycket action på gården just nu, säger Emilia Astrenius.

Uppdaterat till modernare system

Lövåsa är en ekologisk mjölkgård med 400 mjölkande kor av totalt 900 nötdjur inräknat kalvar och sinkor. Det senaste tekniska tillskottet i ladugården är sju nya mjölkrobotar som är både tystare och snabbare än de gamla och dessutom mera träffsäkra när det gäller att hitta juvren.

– De gamla robotarna var tio år och vi bestämde oss för att uppdatera till ett modernare system medan det fortfarande fanns ett andrahandsvärde i de vi hade.  De nya är också mera användarvänliga för dem som jobbar med dem, säger Emilia Astrenius.

Årets spjutspets 2023

Årets spjutspets arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna, Ludvig & Co och LRF Ungdomen och prisar företag med basen i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö som är hållbara, framgångsrika och innovativa.

Årets sex finalister presenteras i Land Lantbruk kommande veckor. Vinnaren presenteras i Land Lantbruk 26/27 den 22 juni.

För tio år sedan flyttade företaget till Lövåsa gård från Hälledal. Redan när stallbygget planerades var idén ökad kokomfort med gott om plats per ko och genomtänkt utformning för personal. Då fanns det 360 mjölkkor i ladugården och en del av rekryteringsdjuren var utlokaliserade på annat håll. I höstas stod en ny sinkoavdelning klar och alla rekryteringsdjur kunde flyttas hem.  Det frigjorde även platser i mjölkstallet så antalet produktionsdjur i företaget kunde öka. 

Mjölkar i snitt 37 liter per ko och dag

Det som från början var en ganska heterogen besättning på Lövåsa har utvecklats genom långsiktigt avelsarbete. I dag har resultaten börjat visa sig i form av bättre djur som både mjölkar mer och håller längre än för tio år sedan.

– I dag mjölkar de i snitt 37 liter per ko och dag. Det är en ökning med 50 procent på tio år, säger Emilia Astrenius.

Lövåsa gård
Götene
Emilia Astrenius
Dag Arvidsson
Christian Eriksson (ansvarig för växtodling)
Lövåsa gård ligger i Götene kommun i Västergötland. FOTO: DANIEL STRANDROTH

För att värna om djuren har gården också infört förlängda laktationer på förstakalven för att den ska få växa färdigt i kroppen och tappa tänderna innan semineringen börjar igen.

Gården är i princip självförsörjande på grovfoder och brukar 1 100 hektar ekologiskt. Det är först och främst vall och spannmål men också 140 hektar raps.

– Vi har sett vikten av att ha bra grovfoder till korna och gått från tre skördar till fyra för att säkerställa kvaliteten, säger Emilia Astrenius.

Gris lönsam gren

I samband med att företaget sökte ett nytt arrende för ett par år sedan kom de i kontakt med en slaktgrisproducent.

– Vi hade inte alls någon erfarenhet av gris men när vi var på visning kunde vi se att det var fina stallar och en produktion i full gång. Vi åkte hem och räknade på det och insåg att det skulle vara en lönsam gren också i vårt lantbruk, säger Emilia Astrenius.

Ekonomi: 

Omsättning 2018: 0 kronor.

Omsättning 2019: 27 834 400 kronor.

Omsättning 2020: 29 739 015 kronor.

Omsättning 2021: 30 079 768 kronor.

Omsättningsökning 2019-2021: 8 procent.

Resultat efter avskrivning 2021: 2 121 934 kronor.

Vinstmarginal 2021: 7 procent.

Här finns plats för 1 640 slaktgrisar fördelat på fyra avdelningar. Smågrisarna köps in via förmedlingsavtal från KLS och varje omgång varar 14-15 veckor.

Grisproduktionen drivs konventionellt och ligger i ett separat bolag. Den största skillnaden mot mjölk är att med grisarna går det otroligt fort. 

– Du har en omgång på dig att prova och analysera till exempel hur ändringar i foder eller ventilation slår igenom i produktionen. Med mjölkkor tar en förändring mycket längre tid innan du ser något resultat, säger Emilia Astrenius.

”Trixigt att analysera marknaden”

Även om många ekologiska producenter konverterar till konventionell produktion till följd av lägre efterfrågan och sämre betalt är det inget Lövåsa överväger i dagsläget.

– Det är trixigt att analysera marknaden i ett läge med oroligheter och inflation. Tjusningen är att verkligen hänga med i svängarna för att göra den bästa affären. Att vara företagare innebär inte att linjen bara går spikrakt uppåt, säger Emilia Astrenius.

Lövåsa gård
Götene
Emilia Astrenius
Dag Arvidsson
Christian Eriksson (ansvarig för växtodling)
140 hektar raps odlas på Lövåsa gård och i rapsen står Emilia Astrenius, Christian Eriksson, ansvarig för växtodling, och Dag Arvidsson. FOTO: DANIEL STRANDROTH

Hållbarhet har länge varit ett genomgående tema på gården och det handlar om att ta tillvara på resurserna där du står. I närliggande Götene byggs nu en stor biogasanläggning som i första hand ska använda flytgödsel från gårdarna i trakten. Lövåsa bygger därför satellitbrunnar för att sedan få tillbaka rötrester.

– Fördelen för oss är att vi därmed kan säkra gödningsflödet. Och det passar bra i vår strategi kring växtodlingen och att säkerställa att vi har grovfoder av god kvalitet, säger Emilia Astrenius.

”Vill vara en attraktiv arbetsgivare”

Hon vill också lägga andra ord i begreppet hållbart, som socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Det handlar till exempel att bry sig om sin personal. Se till att alla har bra arbetstider och får ut sin semester. Människor måste hålla.

– Vi vill också vara en attraktiv arbetsgivare för de yngre. Det är en oerhört viktig fråga i dag, säger Emilia Astrenius.

Spjutspetsfinalist 5: Lövåsa Gård och Kollbogården Gris

Bolagsform: Aktiebolag.

Ägare: Emilia Astrenius och Dag Arvidsson.

Antal anställda: 12 heltidstjänster.

Inriktning: Ekologisk mjölkproduktion och växtodling, konventionell slaktgrisproduktion.

Areal: 1 100 hektar ekologiskt, främst vall och spannmål men även 140 hektar raps.

Årlig produktion slaktgrisar: 5 200.

Årlig leverans mjölk: 4,3 miljoner kilo.  

LÄS MER: Inget slår plantskolans fyrtal i ess

LÄS MER: Långsiktighet är ledstjärnan för bröderna på Hallstaberg

LÄS MER:  Har hela kedjan från kycklingar till packade ägg

LÄS MER: Deras företag lyfter hela lokalsamhället

LÄS MER: Finalisterna utsedda i Årets spjutspets 2023