Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 16 oktober 2020

Stöd bönderna att bekämpa hungern

Obegripliga 700 miljoner människor somnar hungriga. För att bekämpa hungern behövs en hållbar livsmedelsstrategi för hela världen. Det skriver LRF Ungdomen och We Effect med anledning av Världshungerdagen.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Den malawiska bonden Biata Chisi kämpar för att ge mat till familjen.
Den malawiska bonden Biata Chisi kämpar för att ge mat till familjen. FOTO: Malin von Strauss

På Världshungerdagen, 16 oktober, kommer obegripliga 700 miljoner människor att lägga sig hungriga. Många av dem är bönder. Coronapandemin förvärrar hungerkrisen ytterligare. Stödet från Sverige till småskaliga bönder i fattiga länder måste öka.

Coronapandemin har satt strålkastarljuset på matproduktionens livsviktiga roll i världen. I Sverige har bönderna klarat sig väl och fyllt hyllorna. Det visar LRFs branschindex. Fler i Sverige förstår nu vikten av inhemsk mat för att minska sårbarheten för nya kriser.

Samtidigt varnar FN för den värsta matkrisen på 50 år. Ytterligare 130 miljoner människor riskerar att gå hungriga på grund av effekterna av Covid-19. 75 procent av världens fattiga bor på landsbygden och är beroende av jordbruk för att överleva. I länder där biståndsorganisationen We Effect arbetar, med stöd från bland andra LRF, har småskaliga jordbrukare fått det ännu svårare att odla och sälja sin skörd på grund av restriktioner. Miljontals daglönearbetare inom jordbruket har blivit utan jobb. Dessutom har hoten mot bönder ökat från regimer och företag som passat på att tysta meningsmotståndare. Redan sårbara människor drabbas än hårdare.

”Vi måste ställa om livsmedelssystem och förhindra att Covid-19 blir en livsmedelskris”, sa FAOs generaldirektör QU Dongyu tidigare i år. Nu måste vi i Sverige ta honom på orden. Följande åtgärder är nödvändiga för att stärka bönder i arbetet med att bekämpa hungern:

– Bonden måste få mera betalt. En viktig del i detta är undvika onödiga mellanhänder och skapa bättre tillgång till marknader för att bekämpa hunger och fattigdom.

– Öka livsmedelsförsörjningen i alla länder. Sveriges livsmedelsstrategi klargör att bönder är en förutsättning för tryggad livsmedelsförsörjning och ett tryggt svenskt samhälle. Detsamma gäller länder som Guatemala och Zimbabwe. Med ökad inhemsk livsmedelsförsörjning minskar sårbarheten för kriser.

– Stärk kvinnornas roll och ägande. Kvinnor har större ansvar för matförsörjningen i familjer. Men endast 13 procent av dem som äger jordbruksmark i världen är kvinnor.

– Satsa på forskning och utveckling. Det behövs mer kunskap, för att effektivisera och öka livsmedelsproduktionen och göra den mer hållbar. Forskningen ska inkludera och komma småskaliga bönder till gagn.

– Jordbruket måste digitaliseras. Ökad kunskap om marknadspriser kan göra skillnad på en obefintlig eller god vinst på skörden för en fattig bonde. Vi ser exempel under coronakrisen att jordbrukare säljer sin mat via sociala medier och värdekedjorna stärks.

Sverige kan spela en viktig roll för denna omställning. Ökat bistånd till hållbart, jämställt och småskaligt jordbruk där hungern är utbredd är livsviktigt. I dag går en för liten del av vårt internationella samarbete till jordbruk.

Ingen ska behöva vara bonde med livet som insats. För att bekämpa hungern behövs en hållbar livsmedelsstrategi för hela världen.

Elisabeth Hidén,

ordförande LRF Ungdomen

Marcus Lundstedt,

vice ordförande Föreningen Skogs- & Lantbruksjournalister och chef, Media och påverkan We Effect

LÄS MER: We Effect om coronaviruset: ”Framtiden definieras nu”LÄS MER: Ingen ska vara bonde med livet som insats

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen